ŽENE NE DAJU DA SELO ZAMRE: Stanovnice Gornje Rogatice osnovale udruženje sa ciljem da ekomnomski osnaže članice, ali i pomognu svom mestu

Jelena Lemajić

29. 08. 2021. u 07:39

ČINjENICA da je poslednja beba u Gornjoj Rogatici, bačkotopolskom selu, rođena u martu posle gotovo četiri godine, da se broj đaka smanjuje a broj praznih kuća povećava, uprkos tome što je prilično uređeno i na dobrom položaju, sredokraći puta između Bačke Topole i Sombora, bila je i više nego dovoljan alarm meštankama ovog naselja da nešto promene.

Udruženje "Rogatičanke" / Foto J. Lemajić

A kao što to rade svi koji žele nešto zaista da urade, prvo su krenule od sebe.

Osnovale se Udruženje žena "Rogatičanke", kako bi najpre ekonomski osnažile članice, a uz to i radile na očuvanju tradicije i društvenog života sela, i tako ga učinile lepšim mestom za život. Požrtvovane majke, vredne domaćice, okosnice poljoprivrednih gazdinstava, njih oko 30, našle su vremena da organizuju mnogobrojne događaje i animiraju meštane kako bi selo živnulo.

- Tokom leta selo vrvi od dece koja dolaze kod baka i deka i mi smo spontano odlučile da im pružimo neki vid zabave i animacije. Selo ima sportske terene, park i jako je čisto, ali je nedostajalo sadržaja - priča nam Branka Kragić u ime svih Rogatičanki.

- Osmislile smo im turnire, igre bez granice, pekle posle palačinke i videle kako može da bude dobro i lepo. Svesne smo da moramo da uradimo više te smo u martu oformile udruženje, kako bismo mogle da organizujemo veće događaje, apliciramo na konkursima i na organizovan način pomognemo selu.

Selo ima 300 stanovnika, a s obzirom na dinamiku rađanja dece, ne treba mnogo sabirati da bi se shvatilo kuda to vodi.

- Zato nam je prvi cilj ekonomsko osnaživanje žena, tako ćemo zadržati ljude da ostanu, a možda i da animiramo neke da se vrate u selo - dodaju naše sagovornice. - Život žena na selu nije lak i ne može se porediti sa onim u gradu. Zato je važno i mentalno zdravlje, da se zbliže, razgovaraju o problemima. Naš cilj je da unapredimo život našeg sela, podignemo svest žena, osnažimo ih i obučimo kako bi se zajedničkim snagama mogle boriti za lepšu budućnost i perspektivniji život na selu.

Svaka od žena, tvrde Rogatičanke, može da učini nešto za svoje mesto i sugrađane. A ko će, ako ne žene.

- Svaka da svoj doprinos i na kraju nastane zaista lepa manifestacija, sportskog, kulturnog i humanitarnog karaktera, u kojoj bude celo selo. Tako želimo i da se oprobamo u ženskom preduzetništvu, organizujemo edukativne radionice, izložbe... - dodaju meštanke pune duha i energije. - Sve smo veoma motivisane, pune ideja i verujemo da ćemo korak po korak doći do cilja. A to je da naša Gornja Rogatica, koja dogodine obeležava vek od kako su je osnovali solunski dobrovoljci, živi i napreduje.

Pogledajte više