OPERA “AIDA“ OTVARA 161. SEZONU: Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu 15. septembra ponovo diže zavesu

J. S.

24. 08. 2021. u 15:56

OPERA Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 15. septembra otvoriće 161. sezonu ovog najstarijeg teatra u Srbiji spektakularnim izvođenjem Verdijeve opere “Aida.”

Foto: Vladimir Veličković

Čuvena “Aida” biće izvedena u skladu sa originalnom idejom kompozitora – pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, sa više od 350 učesnika na sceni - muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika.

- Biće to opersko iskustvo nalik onome u Verdijevo vreme, kada su se kalenderi podešavali spram velikih premijera. Najstariji nacionalni teatar, u tako teškim okolnostima, otvara još jednu sezonu. Već je to, samo po sebi, izazov – kaže Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Opera “Aida“ sa najvećom masovnom scenom počinje najnežnijom melodijom violina u pijanisimu, a slično se i završava.Radnja “Aide” je jasna, pregledna, duboko ljudska, razumljiva svakom osećajnom čoveku. Nije u pitanju samo sukob između ljubavi i dužnosti, na šta se često svode tumačenja ove opere, radi se u duboko ljudskoj sadržini, o humanističkoj ideji, o pravu ljudi na ovozemaljsku sreću, osuđuju se porobljivački ratovi, ugnjetavanje i nasilje, teme od izuzetnog značaja za ove prostore.

Reditelj Aleksandar Nikolić naglašava da je “Aida”  priča o strasti koja ključa pod nebom Egipta. To je priča o sukobu dva carstva, o sukobu dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o sukobu dve zaljubljene žene.

Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje - robinje ljubavi i strasti. Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, vešt strateg, pobednik na bojnom polju, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U pitanju su veliki ulozi - kako da mali pion postane laufer, a onda od laufera - kralj. U igri ljubavi i rata, njegovi stpenici su dve princeze iz dva zaraćena carstva - objašnjava reditelj predstave Aleksandar Nikolić.

Predstava će, iako na otvorenom, biti izvedena u skladu sa svim kovid preporukama Kriznog štaba, a karte će se uskoro naći u prodaji na blagajni pozorišta i onlajn servisima.

Pogledajte više