PLANINA PO MERI NARODA: Na trasi od 17. do 21. kilometra nastavljena rekonstrukcija puta od Kraljeva prema Goču

G. ĆIROVIĆ

24. 08. 2021. u 07:26

POSLE završene rekonstrukcije prvih 12 kilometara puta od Kraljeva prema planini Goč, ovih dana putari preduzeća "Novi Pazar put" - bez obzira na često i ekstremne vremenske uslove - imaju pune ruke posla na četvrtoj deonici, od 17. do 21. kilometra.

Foto G. Šljivić

Za obnovu prethodne tri deonice, podsetimo, država je uložila 4,6 miliona evra. Uz potpuno novi, prošireni kolovoz je urađeno još 1,9 kilometara pešačke staze, 350 metara potpornih zidova, a sanirana su i dva mosta. Uslovna širina puta je šest, a u proširenjima od sedam do devet metara.

- Na aktuelnoj, četvrtoj deonici trasa je veoma zahtevna. Imamo 20.000 kubika iskopa u materijalu pete, šeste, pa čak i sedme kategorije, pri čemu je neophodno i miniranje stena. Ipak, uprkos svemu, radovi se odvijaju zadovoljavajućom dinamikom, a vrednost posla iznosi 170 miliona dinara - "raportira" Branislav Papakoča, šef kraljevačke sekcije preduzeća "Novi Pazar put".

Radove na ovoj deonici je posetio i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je - uz zahvalnost putarima koji svakog dana posao započinju u pet sati ujutro, a završavaju u večernjim satima - naglasio da će potpuno rekonstruisani, bezbedan i udoban put do Dobrih voda na Goču biti od ogromnog značaja za razvoj turizma.

- I za naredna četiri kilometra, do takozvane Šumareve kuće na 25. kilometru postoji projektno-tehnička dokumentacija. Potom nam predstoji dalje projektovanje, kako bismo konačno spojili ove i radove sa vrnjačke strane planine - precizirao je gradonačelnik dr Terzić.

Foto G. Šljivić

Prvi čovek Kraljeva je podsetio i da je lokalna samouprava za izgradnju novih paviljona na Goču uložila 65 miliona dinara, da je planirana rekonstrukcija igrališta, izgradnja avantura parka, te manjeg zatvorenog bazena, kao i da će predstojeće zime u funkciji biti i ski-lift na takozvanoj maloj stazi.

- Ne mogu svi da priušte Kopaonik i Zlatibor, ali će zato Goč biti pristupačan svima. Cena punog pansiona za rekreativnu nastavu dece iz kraljevačkih škola iznosi samo 1.100 dinara i cilj nam je da mališani iz običnih, radničkih porodica imaju priliku da nauče da skijaju, ili da ovde provedu bar deo letnjeg raspusta - zaključio je gradonačelnik dr Predrag Terzić.

Foto G. Šljivić

KAMENICA

- OVDE duže od pola veka saobraćajna infrastruktura nije obnavljana u ovolikom obimu.

Rekonstruisana saobraćajnica će mnogo značiti ne samo za razvoj turizma na Goču, već i za čitav ovaj kraj na padinama i u podnožju planine. Sve će biti pristupačnije, a to mnogo znači, naročito tokom zimskih meseci - kaže Goran Milašinović, predsednik Mesne zajednice u Kamenici.

Pogledajte više