CELO SELO UMETNIČKA POZORNICA: "Kulturni epicentar" preporodio Rabrovo, ali i čitavo Braničevo (FOTO)

D. NOVKOVIĆ

23. 08. 2021. u 08:52

RABROVO kod Kučeva je godinama bilo poznato samo kao rodno selo čuvene glumice Žanke Stokić.

Foto Kulturni epcientar

Od ovog leta, međutim, zahvaljujući grupi mladih umetnika i entuzijasta, pročulo se i po manifestaciji "Kulturni epicentar".

U selima se, obično, održi jedna do dve manifestacije koje traju dan-dva, i to je sve tokom čitave godine. Zato se u Rabrovu "Kulturni epicentar" odvija od početka jula, iz dana u dan - uz raznovrsni i zanimljiv program, te gostovanja umetnika i stručnjaka iz brojnih oblasti.

- Cilj nam je doprinos ravnomernom kulturnom razvoju i decentralizaciji ove oblasti u Srbiji, uz stvaranje i negovanje identiteta malih sredina. Bogatim i raznovrsnim programom smo želeli da upotpunimo kulturnu ponudu ne samo Rabrova, već i čitavog Braničevskog okruga, s obzirom na to da smo mi na magistralnom putu, na raskršću važnih pravaca - kaže selektor programa, književnik Dragan Despot Đorđević.

"SCENA" Program u dvorištu kuće Veljkovića, Foto Kulturni epcientar

A, za "Kulturni epicentar" su zaslužni i direktor ovog festivala Bojan Veljković, master primenjeni umetnik, kao i članovi organizacionog odbora - Jovana Dišić, master filolog i folklorista, Jovana Radenković, doktorand klasične filologije, i jerej Nemanja Dišić, master teolog i paroh rabrovski. Uz podršku ovdašnje MZ Jedinstvo i igumana manastira Tumane, od početka jula su na programu bile brojne izložbe, književne večeri, radionice, predavanja, tribine, časovi joge...

Veljković i Đorđević, Foto Kulturni epcientar

Manifestacija je, pritom, obuhvatila i projekte realizovane na više lokacija u selu, poput izrade mozaika Svetog Jakova Tumanskog i oslikavanja murala u čast čuvenog trubača Miroslava Mileta Matušića, seoske samouke babice Zlate i francuske pop zvezde Filipa Nikolića.

U seoskom Domu kulture je oformljena stalna foto--izložba u čast Žanke Stokić, a pokrenuta je i akcija prikupljanja knjiga, da bi se u Rabrovu osnovala seoska biblioteka.

DELO Izrada murala u Rabrovu, Foto Kulturni epcientar

MURALI

ORGANIZACIONI odbor "Kulturnog epicentra" u Rabrovu planira izradu murala na još nekim lokacijama, sa likovima poznatih ličnosti ne samo iz ovog sela, već i iz čitave Srbije. Takođe, nameravaju da murale oslikaju u još nekim selima, odakle im već stižu molbe i pozivi.

DVORIŠTE

KULTURNI program se odvija u dvorištu porodice Veljković - u idiličnom etno-ambijentu, pored stare kuće, pod krošnjama drveća. U publici su meštani Rabrova i okolnih sela, odrasli i deca, ali i kućni ljubimci, koji slobodno šetaju po "sceni"...

Pogledajte više