PLAVILI POLJA I DOMOVE: Uređuju se kanali koji su višegodišnja pretnja od poplava

I.Mitić

20. 08. 2021. u 14:31

VEĆ nekoliko dana traju radovi na uređenju Šainovačkog, Rudarskog i rasteretnog kanala od Šainovca do magistralnog puta, koji su godinama bili pretnja za domove i oranice velikog broja žitelja u ovom delu Leskovca.

Foto: GU Leskovac

Investicija je vredna 30 miliona dinara, a uređuje se nešto više od 10 kilometara vodotokova drugog reda, što je prioritet prema ovogodišnjem Operativnom planu za odbranu od poplava.

- Ovo je složen i značajan projekat koji je pokrenut kako bi stanovnici vučjanskog kraja bili sigurni tokom vremenskih nepogoda i obilnih padavina kakvih je bilo i početkom ove godine – kazao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Foto: I. Mitić

ČIŠĆENjE PREDBRANA

Posebno su istaknuti i radovi, vredni 17,5 miliona dinara, koji se izvode na čišćenju predbrana na vodositemu „Barje“ kao projekat od velikog značaja za životnu sredinu i bezbednost stanovništva. U nadležnosti gradskih vlasti je čak 560 kilometara vodotokova drugog reda.

Uređenje kanala trajaće dva meseca, a izvođači radova ukazuju da napreduju uprkos problemima zbog imovinsko-pravnih odnosa.

- Zona čišćenja je vrlo uska, ali nailazimo na razumevanje ljudi, a imamo i dobru saradnju sa predstavnicima mesnih zajednica. Dubina prokopa je pola, a širina četiri metra – dodao je Mile Krstić, šef gradilišta.

Gradonačelnik Cvetanović je podsetio da je Leskovac samo prošle godine, uz pomoć države, završio izgradnju rasteretnog kanala i mosta na Tulovskoj reci investirajući 100, a da je u poslednjih sedam godina u zaštitu od poplava iz gradskog budžeta uloženo dodatnih 45 miliona dinara.

Pogledajte više