KORLATOŠ UBIJA SUŠA: Sombor traži rešenje za problem vodostaja jezera kod Bezdana

J. L.

19. 08. 2021. u 08:25

KAKO jezero Korlatoš kod Bezdana nema stalni površinski dotok vode, vodostaj iz godine u godinu sve više opada, što je uzrok i povećanog stvaranja mulja.

Foto J. L.

Zbog toga, prošle godine je, na zahtev Turističkog društva "Korlatoš", zbog lošeg kvaliteta vode u jezeru, JVP "Vode Vojvodine" interventno izvršilo pumpanje vode plovnim bagerom iz kanala Bezdan - Vrbas u jezero, kada je nivo vode povišen za 55 centimetara.

Međutim, problem je prisutan i ovog leta je neophodno naći trajno rešenje kako bi se ovaj dragulj prirode i veliki turistički potencijal Gornjeg Podunavlja, sačuvao za buduće generacije.

- Nivo vode u jezeru zavisi isključivo od nivoa podzemnih voda i od količine atmosferskih padavina, jer nema fizičku vezu sa kanalom Bezdan - Vrbas - objašnjava Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora.

- Plan je da se i ove godine pumpanjem vode iz kanala poveća nivo jezera, ali to svakako nije trajno rešenje.

Namera je, kako kaže, da se na severnoj strani izgradi hidrograđevinski objekat, koji će trajno omogućiti da se voda iz kanala po potrebi uliva u jezero, što bi rešilo problem na Korlatošu.

- Zahvaljujući dobroj saradnji Grada Sombora sa JVP "Vode Vojvodine", u najkraćem mogućem roku, održaćemo sastanak sa direktorom Srđanom Kruževićem povodom rešavanja ovog problema - kaže Rus.

Pogledajte više