ŠIRE PUT ZBOG "JUŽNOG TOKA": Nastavak obnavljanja saobraćajne infrastrukture na teritoriji Žabara

D. NOVKOVIĆ

19. 08. 2021. u 07:26

ZAHVALjUJUĆI projektima lokalne samouprave i države, putna infrastruktura na teritoriji Žabara će do kraja godine biti znatno unapređena.

Foto D. Novković

Trenutno se - kao najveći projekat - proširuje 13 kilometara puta ka Velikoj Plani, a država je za posao koji bi trebalo da bude završen do početka oktobra - u sklopu gradnje kompresorske stanice gasovoda "Južni tok", koja se nalazi na teritoriji Žabara - izdvojila 300 miliona dinara.

- Do kraja godine bi trebalo da bude okončana i rehabilitacija državnog puta na trasi Žabari - Četereže - Brzohode. Već se radi na 5.300 metara pravca ka Četerežu, vrednost projekta je 164,4 miliona dinara, a investitor je javno preduzeće "Putevi Srbije" - kaže predsednik Opštine Jovan Lukić, napominjući da je izvođač radova preduzeće za puteve "Požarevac".

Jovan Lukić, Foto D. Novković

U planu je asfaltiranje ulica u seoskim naseljima, za šta je opredeljeno oko 34 miliona dinara. Lokalna samouprava u Žabarima, međutim, ne zapostavlja ni uređenje atarskih puteva, što bi trebalo da košta bezmalo tri miliona dinara.

Da bi se sprečile poplave, za 5,7 miliona dinara su planirane i sanacije bujičnih potoka, a Lukić od većih projekata izdvaja i kompletnu rekonstrukcija zgrade Centra za socijalni rad, za koju je namenjeno 29 miliona.

Dva miliona su već pripremljena i za uređenje dečjeg igrališta u Aleksandrovcu...

JAVNI RADOVI

TOKOM jula su započeti četvoromesečni javni radovi - čišćenje i košenje javnih površina, uključujući i ovdašnja groblja u opštini - za koje je angažovano sedmoro nezaposlenih. Država je za njih obezbedila milion dinara, a isto toliko i lokalna samouprava koja nadoknađuje troškove prevoza, te nabavlja sredstva za rad i zaštitnu opremu.

Pogledajte više