ZARAZA POD KONTROLOM: Afrička kuga svinja u Trnjanu i Šarkamenu kod Negotina

S. M. JOVANOVIĆ

17. 08. 2021. u 06:21

AFRIČKA kuga svinja je potvrđeno u negotinskim selima Trnjane i Šarkamen - kod domaćih životinja, a rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta je proglašeno zaraženim, dok je područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta ugroženo.

Foto B. Pantić

Zaraženo područje obuhvata ova dva sela, a ugroženi su još Popovica, Sikole, Brestovac, Karbulovo, Jasenica, Malajnica, Štubik i Čubra.

Na zaraženom području, kako procedura i nalaže, biće popisana sva gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja - uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Posebno je značajno da vlasnici svinja u ovim selima zaštite svoja gazdinstva, da ne puštaju životinje u ispuste, da dezinfikuju prostor i obore, da obave deratizaciju i dezinsekciju, te da obavezno pojačaju higijenu odeće i obuće, s tim da istu ne koriste i u oborima, i na njivi.

- Kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja neželjene zaraze. Ova bolest se ne prenosi na čoveka, nema štetnog uticaja ni na ostale životinje, pa nema mesta panici i preteranom strahu. Preventivno-operativne mere se moraju preduzeti kako bi se sprečila eventualna pojava ove bolesti na teritoriji opštine Negotin - navode u lokalnom Štabu za vanredne situacije.

Pogledajte više