UČE DA BRŽE MISLE: Kamp za mališane na Gučevu kod Loznice

V. Mitrić

15. 08. 2021. u 18:09

NAČELNIK Ugljevika Vasilije Perić posetio je mališane, njih 28, koji su učesnici sedmodnevnog kampa „Nikole Tesla centra“ na čuvenoj planini Gučevo kod Loznice, čiji je boravak platila lokalna samouprava.

Foto: V. Mitrić

Autor NTC sistema učenja doktor Ranko Rajović iz Novog Sada kaže da kamp na Gučevu pohađaju deca od 5 do 12 godina, kao i da svaka smena broji od 70 do 80 mališana i da je prioritet da misle i da njihov mozak radi. U kampu su mališani iz RS i Srbije.

-Ovo nije klasično učenje, nego je igranje, i sve smo prebacili to što rade i što je važno za školu i sutra za budućnost da kroz igru njihov mozak radi i da deca misle. U Evropi, kada je reč o obrazovanju, deca ne mogu duže od 15 minuta da čitaju, nemaju koncetraciju i zato moramo da pokrećemo prirodne misaone procese - rekao je Rajović.

Ovaj ugledni lekar je naglasio da je ključna veština budućnosti razmišljanje i naveo da od deset najtraženijih zanimanja u svetu devet nije postojalo pre deset godine i zato je, prema njegovim rečima, „prioritet da se deca uče da misle“.

-Radimo metode da deca misle, oni su ovde u pokretu od 8 ujutru do 21 sat uveče, kroz igru oni svaki dan pređu do 20 kilometara u prirodi. Posao dece je da misle i da se kreću - naveo je Rajović.

Foto V. Mitrić

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić darovao je voćem iz podmajevičkog kraja učesnike kapma i izrazio zadovoljstvo što deca mogu da u divnom ambijentu i atmosferi pohađaju NTC sistem učenja.

-Veoma je važno da deca kroz igru razvijaju svoje mentalne i fizičke mogućnosti, a taj napredak ćemo osetiti u budućem periodu, naših najmlađih - rekao je Perić.

Perić je najavio dalju podršku lokalne uprave svim aktivnostima najmlađih sugrađana i zahvalio profesoru Rajoviću ali i treneru kampa iz Ugljevika Mladenu Stevanoviću koji je organizator Škola sporta i plivanja ali i NTC sistema učenja u Ugljeviku.

Mališani iz Ugljevika/Foto: V. Mitrić

Asistent na NTC kampu Mladen Stevanović iz Ugljevika rekao je da je kamp na Gučevu idealno mesto gde deca nauče da poštuju sebe i durge, svoje i tuđe vreme, pravila ponašanja, pomažu jedni drugima i tako se uče timskom duhu, razvijanju samopuzdanja i stvaranju prijateljstava koja mogu trajati čitav život.

-Deca su čitav dan u prirodi. Duga planinarenja, vežbe na poligonu su samo neke od aktivnosti svakog dana, a naravno tu su i radionice sa autorima NTC programa Rankom i Urošem, večernje čitanje priča dok deca leže na travi i posmatraju zvezde, zagonentne priče uz logorsku vatru - rekao je Stevanović.

Pogledajte više