NA PALIĆU OBELEŽEN NACIONALNI PRAZNIK MAĐARA: Saradnja sa Srbima zasnovana na poštovanju

J. L.

15. 08. 2021. u 15:57

NACIONALNI praznik Mađara, Sent Ištvan (Sveti Stefan) obeležen je juče u Subotici i na Paliću. Misi u katedrali Svete Terezije Aviljske i proslavi na Paliću prisustvovali su Katalin Novak, ministarka u Vladi Mađarske, Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođankih Mađara i brojni zvaničnici.

FOTO: SVM

Ištvan Pastor je tom prilikom istakao da mađarska zajednica u poslednjih 14 godina saradnju s većinom u pokrajini i Srbiji zasniva na međusobnom prihvatanju i poštovanju.

- Nećemo menjati ovaj naš stav. Izazovna vremena u kojima živimo upozoravaju nas da sada nije trenutak za suprotstavljanja, već za izgradnju savezništva - poručio je Pastor sinoć na Paliću i ukazao da je za život u složenim vremenima kao danas potrebno istovremeno imati odgovore na više izazova i rešenja koja će biti prihvatljiva za većinu članova mađarske zajednice.

FOTO: SVM

- Baš zbog toga, mera našeg učešća u političkom životu Srbije ni ubuduće neće biti udovoljavanje očekivanjima onih koji od nas traže ostvarenje sopstvenih ideala slobode. Osnovno merilo našeg učešća u srpskom političkom životu i dalje ostaje pitanje u kojoj meri možemo zaštiti i očuvati mađarsku zajednicu u Vojvodini.

FOTO: SVM

On je istakao da su brze železnice, izgradnja mostova, tunela i autoputeva, gasovoda i zajednička zaštita granica, izlazak na more i otvaranje novih kopnenih trgovačkih puteva, šanse za uzdizanje celog regiona i za njegovo suprotstavljanje interesima antinacionalnih snaga.

Pogledajte više