SEĆANJE NA MIŠARSKE JUNAKE: Velika svečanost u šabačkom kraju (FOTO)

V.Mitrić

13. 08. 2021. u 15:16 >> 15:29

POLAGANjEM venaca kod spomenika Mišarskim junacima obeležena ke 215. godišnjicu Boja na Mišaru, kao jedne od najznačajnijih pobeda srpskih ustanika tadašnje Srbije nad oružanim snagama Otomanskog carstva.

Foto: V.Mitrić

Do današnjih dana, po rečima šabačkog gradodnačelnika, dr Aleksandra Pajića, „ ovo je ostala jedna od najvećih pobeda srpskog naroda, jedna od najznačajnijih pobeda kojom je šabački kraj odužio svoj dug prema državi Srbiji“.

- Zato je sećanje i pomen koji smo danas odali mišarskim junacima, moralna i svaka druga obaveza grada Šapca i njegovih građana - rekao je Pajić.

- Generacija kojoj pripadamo, oseća dužnost da sačuva uspomenu na velike ljude i događaje koji su oblikovali kolektivnu narodnu svest i koji su postavili temelje društvu u kojem živimo. Zajedno sa svojom državom, negujemo sećanje na same početke stvaranja moderne srpske državnosti, kojima Mišar neizostavno pripada. Budućnost i prosperitet jednog naroda, može garantovati samo efikasna i jaka država koja je oslonac i sigurnost svim njenim građanima. Stoga se naše bitke koje danas vodimo ogledaju u dužnosti da čuvamo sopstvenu državu i da je unapređujemo u skladu sa savremenim tokovima sveta u kojem živimo.

U Šapcu su, istakao je dr Pajić krenuli su u ostvarenje cilja da ovaj grad učine gradom budućnosti.

- Jedan od bitnih preduslova koji smo postavili na tom putu, predstavlja i rekonstrukcija Zgrade kulture Mišar. Za ovu namenu u 2021. godini, gradu Šapcu je odobreno 15 miliona dinara putem konkursa ,,Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja, dok je dodatnih osam miliona dinara opredelio grad Šabac iz sopstvenog budžeta. Kreiranjem dodatnih sadržaja oslonjenih na priču o Mišaru i njegov istorijski značaj, daće se dodatni podstrek unapređenju različitih segmenata života ljudi ovog kraja. Smatramo da je upravo ovo najbolji način da se dostojno odužimo precima i budućim generacijama ostavimo dobar primer borbe za svoj grad, narod i državu. Temelj koji su položili mišarski junaci, čvrsta je podloga na kojoj treba raditi na ostvarenju navedenih ciljeva -kazao je gradonačelnik Pajić.

Na značaj Mišarske bitke ukazao i Miodrag Kapor državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, koja je, sa gradom Šapcem, organizovala ovu svečanost.U čast i slavu mišarskih junaka izveden je umetnički program „Kaži Bože do spasenja pute“, u izvođenju glumaca Teatar Vožd“ sa Mišara.Vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Minostarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Šapca Mačvanskog upravnog okruga, drugih lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i udruženja građana.

Pogledajte više