SUVE SLAVINE PRAZNE BANJU: Vrdnik na obroncima Fruške gore i ovog leta ima problema sa vodosnabdevanjem

S. KOSTIĆ

03. 08. 2021. u 07:26

IMAJU gotovo idealne uslove za život i za razvoj turizma - divnu prirodu, zdrav i čist vazduh.

Foto S. K.

Žiteljima Vrdnika, banje na obroncima Fruške gore, međutim, sve to kvare problemi sa vodosnabdevanjem, jer često slavine - presuše. Iz tog razloga ostaju i bez turista, koji su često zbog restrikcija i kvarova prinuđeni da napuste svoj smeštaj i pre nego što su planirali.

Ovakva situacija ponovila se i ove godine, a kako kažu Vrdničani, traje skoro deceniju.

Posebno ih muči to što se trajno rešenje ni ne nazire.

Vrdnik koji je centar turizma u iriškoj opštini, broji oko 3.000 stanovnika, ali tokom letnjeg perioda u njemu bude i do 15.000 ljudi. Vazdušna banja mami veliki broj turista, ali i pružalaca turističkih usluga, pa zadnjih godina ovde kao pečurke niču razni turistički objekti.

- Vodovodne cevi su stare, a svake godine potrošača sve više. U poslednje vreme kada prikopčavamo kuće na mrežu to su objekti od najmanje 500 metara kvadratnih i to sa bazenima. A takvih je mnogo. Zbog dotrajalosti cevi pucaju, pa nastaju gubici vode, pa mi svake godine imamo u Vrdniku sve goru i goru situaciju - kaže, za "Novosti", tehnički direktor JP "Vodovod" Ruma Slavko Marđeloški, dodajući da su oni samo u poslednjih desetak dana utrošili milion dinara za razne popravke, kako bi se normalizovalo vodosnabdevanje u ovom mestu.

Apartmani Sve više objekata za izdavanje, Foto S. K.

Problemu sa vodom tu nije kraj. Ekipama "Vodovoda" je ponekad nemoguće da otklone kvar jer im pojedini turistički radnici i vlasnici objekata ne dozvoljavaju da uđu u njihov posed.

- Posle propalih privatizacija neke parcele su privatizovane, ljudi su na njima sagradili objekte, pa sada vodovodne cevi prolaze kroz njihovo imanje. Skoro smo imali problem, gde nam je čovek tražio 100.000 dinara da mu platimo kako bismo ušli i otklonili kvar, da bi šest kuća moglo da konačno dobije vodu - govori Marđeloški.
JP "Vodovod" koje snabdeva vodom rumsku i irišku opštinu ne krije da najveće probleme imaju na području iriške opštine, jer se godinama ovde nije ulagalo u poboljšanje vodosnabdevanja.

- Nama je izvorište na 80 metara nadmorske visine a zadnja kvota na koju guramo vodu je 537 nadmorske visine. Kada nabijemo pritisak, da bi voda stigla do te tačke, onda dođe do pucanja cevi. U Vrdniku mora da se radi kompletno nova vodovodna mreža, drugog rešenja nema, ovo sve je samo krpljenje - smatra Marđeloški.

RESTRIKCIJE BEZ REZULTATA

"VODOVOD" je ranije uvodio restrikcije u Vrdniku, ali kako kaže tehnički direktor, one su bile bezuspešne.

- Mnogi imaju rezervoare, dok ima vode pune ih, a kada nema onda vodu koriste iz njih, tako da oni koji treba da imaju vode, koji su na višim delovima Vrdnika, opet nemaju jer oni koriste vodu da bi ih napunili - naglašava Marđeloški.

Pogledajte više