POČELO IZMEŠTANJE MAGISTRALNOG CEVOVODA: “Novosti” na Moravskom koridoru, na deonici Kruševac-Pojate (FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

30. 07. 2021. u 12:59

IZMEŠTANjE magistralnog cevovoda na trasi budućeg Morovskog koridora kod Kruševca krenulo je danas velikim radovima nedaleko od istočne obilaznice,na lokaciji Makrešane,Bošnjane i Maskare. Ovo je jedna od 6 tačaka ukrštanja komunalne infrastrukture sa prvim digitalnim auto-putem, a tokom radova danas i sutra zameniće se 2,05 kilometra starog, dotrajalog cevovoda koji je zadnji puta rađen pre 30 godina.

Foto: S. B.

- U naredna dva dana radiće u dve etape: danas je planirana zamena starog poliesterskog cevovoda i prelaz ispod budućeg autoputa zamenom novog polietilenskog cevovoda u dužini od 50 metara, dok će se sutra privezivati novoizgrađeni sistem u dužini od dva kilometra, sa starog armiranog betonskog sistema koji se isključuje iz upotrebe, na novi budući polietilenski cevovod - predočava za “Novosti” Vladimir Milosaljević, direktor JKP Vodovod Kruševac. - Za nas je to od izuzetnog značaja, budući da je ulaganje u komunalnu putni infrestrukturu jedan od prioreteta u razvoju Kruševca, a zamena starog, dotrajalog magistralnog cevovoda koji je rađen pre više od 30 godina garantuje bolje snabdevanje vodom za sve stanovnike opština u Rasinskom okrugu koji su priključeni na naš sistem.

Radi se s obe strane postojećeg puta Kruševac-Pojate, nedaleko od Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda otvorena prošle godine. Radnici “Behtel-Enke”, sa podizvođačima na terenu su od ranih jutarnjih sati. Da su radovi ambiciozni ukazuje i podatak da su korisnici kruševačkog vodovoda sa teritorije Ćićevca isključeni sa sistema.

- Iako nam u ovom trenutku vremenske prilike ne idu na ruku da dva dana budemo bez vode, moramo da sagledamo značaj izmeštanja, odnosno zamenu postojećeg cevovoda novim materijalima, jer je reč o velikoj investiciji, od značaj za budućnost i naše opštine - napominje Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac.- Uz pomoć JKP Vodovod Kruševac uspeli smo da organizujemo nesmetano vodosnabdevanje: 8 cisterni je već postavljeno na ranije najavljenim punktovima, a naše stanovništvo je obavešteno o tim lokacijama. Naseljeno mesto Ćićevac ima i 17 javnih česama na kojima je voda ispravna za piće i to nam donekle olakšava situaciju.

Nadamo se da će sve ići kako je planirano i da ćemo već u nedelju prevazići ovu situaciju.

Ćićevac ima oko 4.000 priključaka. Meštani kažu za “Novosti” da je mnogo teže bilo krajem marta kada je došlo do oštećenja cevovoda pa su se sa cisterni snabdevali duže, a u opštini je tada proglašena i vanredna situacija. Za dva dana, kažu, strpiće se.

U međuvremenu, radovi na Moravskom koridoru na prvoj deonici odvojaju se skoro na svakom kilometru. Nedaleko od Ćićevca kod Varvarina, je i veliko postrojenje za proizvodnju svih elemenata za izgradnju mostova i nadvožnjaka, radi se i na jednom broju pozajmišta i deponija. Izgradnja Moravskog koridora koji će spajiti Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac i Ćićevac, ali i koridore 10 i 11, krenula je u decembru 2019. Auto-put će imati 135 objekata (71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka, 30-ak propusta). Osim regulacije Južne, projekat podrazumeva i sređivanje Zapadne Morave. Planirano vreme putovanja koridorom od Pojata do Preljine biće jedan sat i 10 minuta.

IZAZOV DIGITALIZACIJE NA KORIDORU

PRVA deonica Moravskog koridora Pojate-Kruševac od 27,83 kilometara je i najveće gradilište duž celog auto-puta koji će biti dužine 112 kilometra. Planirano je da budu završena sledeće godine. Posebno ambiciozni radovi očekuje se prilikom “digitalizacije” koridora, odnosno optičkog povezivanja svih naplatnih rampi, saobraćajne signalizacije, baznih stanica duž koridora. Vozači će blagovremeno biti upozorovani na moguće radove na putu, pravila koja važe na deonici kroz koju prolate i situacije na terenu.

Pogledajte više