5. MEĐUNARODNI FESTIVAL BALONA U KRUŠEVCU: Prvi zvaničan let jednog srpskog pilota zabeležen 1909.godine!

S.BABOVIĆ

29. 07. 2021. u 14:13

KRUŠEVAC je od 6. do 8.avgusta domaćin relativno mladog 5. Međunarodnog festivala balona,ali je tradicija koja se organizacijom ove smotre na nekin način neguje,mnogo duža.

UPVLPS

Prvi let jednog balona sa srpskim pilotom i obeležjima bio 19.aprila,1909.godine zahvaljujući prvom školovanom pilotu balona u Srbiji poručniku Kosti Miletiću,koji je učestvovao i u kupovini prvih balona za našu zemlju.

UPVLPS

Fokus na festivalu “Kruševac kroz oblake”,koji će se održavati u parku Bagdala, a poslednjeg dana u novom Zabavnom parku “Šarengrad” na Bruskom putu,biće i na balonarstvu i na programima za mlađe i najmlađe posetioce.U Turističkoj organizaciji Kruševca najavili su i više pratećih programa osim poopularnog podizanja i spuštanja balona, kao i dva koncerta: Saše Matića 6.avgusta i “Leksington benda” dan kasnije.

Očekuje se dolazak najviše pet balonarskih posada,koje će pomoći posetiocima da Bagdalu vide i sa visine, iz korpe balona.Ovo uživanje u dobroj meri zavisi od vremenskih prilika, pre svega od vetra.

Festival je prethodnih godina,osim prošle kada nije održan usled epidemije KOVID-19, beležio veliko interesovanje.Brojni sadržaji, poput izložbe aero i paraglajding klubova bile su posebno posećene,a da je ova turistička manifestcija jedinstvena bilo je jasno već na prvom festivalu kada je u korpi zaprošena i jedna Kruševljanka.

Pogledajte više