ZAKLON ZA SVE RANJIVE: U Kuli i Odžacima, uz podršku EU, obezbeđene 34 kuće za osobe sa socijalne margine

Z. Rajić

28. 07. 2021. u 07:26

OPŠTINA Kula i Odžaci dobile su finansijsku podršku EU za zbrinjavanje ranjivih grupa stanovništva.

Foto Opštinska uprava

U Kuli će biti obezbeđeno 16, a u Odžacima 18 kuća za ljude sa socijalne margine, a to su ekstremno siromašne porodice, pripadnici romske populacije, žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom i mentalnim teškoćama, kao i mladi koji posle punoletstva napuštaju hraniteljske porodice.

- Iz fondova EU našoj opštini je pripalo 384.738 dolara, što će, uz lokalno učešće od 15 odsto, omogućiti da se deo stambenih objekata otkupi, a deo ruiniranih uredi, kako bi se namenili specifičnim grupama - rekao je predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić.
Lokalna samouprava je povodom toga, zajedno sa Centrom za socijalni rad i Udruženjem za pomoć MNRO "Plava ptica", osmislila projekat "Aktivni inkluzivni servis Kula".

- Adaptirane i renovirane kuće biće opremljene nameštajem i tehnikom, a stanarima će biti obezbeđen savetnik, koji će ih osnažiti za samostalan život, obučiti veštinama raspolaganja imovinom i odgovornom stanovanju, ali i pružiti pomoć u nalaženju zaposlenja i ekonomskom osamostaljivanju - naglasio je Miljanić.

U Kuli će poseban akcenat biti stavljen na decu iz hraniteljskih porodica, koja sa navršenih 18 godina prestaju da primaju pomoć države i bivaju prepuštena sama sebi.

PODRŠKA U Odžacima 18 socijalnih stanova, Foto Opštinska uprava

Na to upozorava i hraniteljka Nada Tot iz Sivca, koja je u svom domu zadržala štićenike - sestre bliznakinje i njihovog brata, iako za njih više ne dobija nikakvu nadoknadu.

- One sada imaju 22, a on 20 godina. Nisam mogla da ih pustim kad su napunili 18, jer ne bi imali ni gde, ni od čega da žive. Za njih bi bila sreća da imaju svoju kuću i posao, jer su sve troje završili srednju školu - ističe hraniteljka.

Dejana Salaj, zamenica predsednika Opštine Odžaci, rekla je da je za objekte socijalnog stanovanja u toj sredini EU izdvojila 654.487, a lokalna samouprava 115.498 dolara.

- Biće obezbeđeno 15 kuća za Rome, dve za žene žrtve nasilja i jedna za socijalno ugroženu porodicu - kazala je Salajeva.

SLUČAJ KOJI OPOMINjE

Koliko je bitno pružiti stambenu i ekonomsku sigurnost štićenicima koji napuštaju hraniteljske porodice, pokazuje stravičan slučaj brata i sestre iz Sivca, koji su posle punoletstva ostali na ulici. Ona je postala žrtva trgovine ljudima, a on je počinio ubistvo i obesio se u zatvoru.

Pogledajte više