OBILNE PADAVINE NANELE ŠTETU OPŠTINI ĆIĆEVAC: Neophodna pomoć države u saniranju (FOTO)

S.B.

25. 07. 2021. u 11:39

U OTKLANjANjU posledica velikih padavina koje su zahvatile Ćićevac prošle nedelje finansijski će intervenisati i država.

FOTO: OU

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pomoći će opštini u okvirima svojih nadležnosti, rečeno je prilikom posete ministarke Marije Obradović, koja je obišla opštinsku zgradu, kao i Osnovnu školu "Dositej Obradović" i Predškolsku ustanovu "Čarolija", koje ne rade usled oštećenja krovnih konstrukcija.

FOTO: OU

- Ministarstvo će probati da iznađe način kako da se pomogne opštini Ćićevac da što pre sanira štetu nastalu na zgradi opštine, kako bi se normalizovao rad opštinske uprave, ali i pomoći da se nađe način za obnovu krova vrtića i škole, kako bi se deca vratila u jaslice, a nova školska godina za đake počela na vreme - navela je ministarka Marija Obradović, dodajući da je na terenu kako bi sagledala situaciju i podržala pre svega predsednicu opštine Mirjanu Krkić, u naporima da se prevaziđe problem nastao nebrigom iz prošlosti.

FOTO: OU

Opštinsko rukovodstvo predočilo je da je došlo i do popuštanja brane na Kočanskom potoku, zbog čega je i došlo do plavljenja dela Ćićevca i sela Lučina,kao i da su ekipe za procenu štete na terenu. Kako su "Novosti" objavile, do velikih padavina u Ćićevcu došlo je 20.jula, kada se na opštinu sručilo u proseku 80 litra po metru kvadratnom i to u više navrata. Opštinski štab proglaio je vanrednu situaciju.

FOTO: OU

- Kao posledica nevremena došlo je do bujičnih i urbanih poplava skoro u svim naseljenim mestima u kojima su plavljeni stambeni, pomoćni i poslovni objekti - navode u opštini.-

U toku dana ekipe VSJ Ćićevac intervenisale su na crpljenju vode iz kotlarnice OŠ „Dositej obradović“ i iz 4 podrumskih prostorija stambenih kuća. Ukupno je angažovano 10 vatrogasaca-spasilaca sa 5 vatrogasnih vozila i 5 vatrogasnih pumpi.

FOTO: OU

Angažovana je bila jedna radna mašina ( JP "Putevi" Ćićevac) na uređenju kanala za atmosferske vode na Belom Bregu. Radnici su na terenu uspeli da očiste oko 500 metara kanala prema Jovanovačkoj reci čime je omogućeno oticanje atmosferske vode iz poplavljenih dvorišta i stambenih zgrada ugroženih porodica u zahtevu. JKSP „Razvitak“ Ćićevac jednom cisternom, malim skipom, sanirali su pokidane vodovodne mreže koja je nastala kao posledica velikog pritiska od atmosferskih voda,dok su drugom cisternom izvlačili fekalne vode iz prepunjenih septičkih jama u Lučini.

Pogledajte više