NIFONT OSVETLIO BOŽJE SELO: Slava bogomolje u opštini kod Krupnja (FOTO)

V. M. 25. 07. 2021. u 10:13

MANASTIR Bogoštica, posvećena ikoni Bogorodice Trojeručice, istoimenom selu kod Krupnja, u pitomoj Rađevini, u okviru koga je i Dom pesništva "Desanka Maksimović", zadužbina vladike Lavrentija, episkopa šabačkog, proslavio je krsnu slavu, uz bogate duhovne i kulturne sadržaje.

Foto: V.M.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Lavrentije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva iz Azbukovice, Jadra, Rađevine, Pocerine i Mačve, u prisustvu mnoštva vernika, ne samo iz Bogoštice, već iz čitave Rađevine, ali i mnogih mesta iz Srbije, RS i rasejanja.

- Ovo je odavno postala bogomolja nad bogomoljama, najveći hram srpskih pesnikinja, drago  prijatno mesto za sve one koji su u nevolji ili muci kao i one koji, dok ovde ne dođu, misle da im spasa nema, a vraćaju se puni nade u život i optimizma - kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez iz Beograda, koji je počeo lekarsku karijeru u Rađevini, gde je ostao zapamćen, u ono doba,kao posvećeni vernik.

- Bogoštica je davno nazvana Božje selo, a ovo što radi mladi arhimandrit Nifont, sa  saradnicima, uz podršku, pomoć i blagoslov vladike Lavrentija, potvrđuje da su bili mudri oni koji su tako krstili ovaj deo Rađevine, prema Azbukovici i Soko Gradu. Ponosni smo na našeg oca Nifonta, koji je uspeo da ovo bude zaista svetinja Boga živoga, da ljudi u nju dolaze, uvereni da kucaju na otvorena vrata i da ih očekuje i divan ambijent i topla reč i pouka, poruka i savet koliko je, posebno danas, važna  vera u čoveku.

Arhimandrit Nifont (34) je skoro četvrt veka zadužen za ovu bogomolju, koja je, kako   ističe prota Stanko Vasić iz Draginca, kod Loznice, "svetao  primer da naše bogomolje i te kako imaju nade kada se rodu i Bogu služi s ljubavlju i maksimalno posvećeno".

I ne samo da je opravdao poverenje episkopa kao duhovnik i domaćin, već je aktom vladike Lavrentija, nedavno postavljen za njegovog zamenika, čije se delanje u Crkvi proširilo, na njenu dobrobit i na dobro svih onih koji joj iskreno i pošteno služe.

Povodom slave svetinje u Bogoštici, njegovom  rodnom selu, vladika Lavrentije, najstariji arhijerej SPC, Ordenom svetog vladike Nikolaja Velimirovića odlikovao  je   Jezdimira Despotovića iz Brštice i Nevenku Milutinović iz Valjeva.

Episkop šabacki Lavrentije odlikovao je Ordenom vladike Nikolaja, najvišim znamenjem eparhije na čijem je čelu, Nevenku Milutinović iz Valjeva i Jezdimira Despotovića iz Brstice. Visoko uzdarje, episkop im je uručio u društvu arhimandrita Nifonta.

Pogledajte više