KUĆA PUNA USPOMENA: U selu Grebenac otvorena etno-postavka rumunske nacionalnosti

J. J. Baljak

23. 07. 2021. u 11:11

SELO Grebenac, u kom je rođen veliki srpski pesnik Vasko Popa, jedino je na teritoriji opštine Bela Crkva u kom su Rumuni većinsko stanovništvo.

Foto: Tamara Gojković

Zato je baš tu otvorena prva etno postavka, koja promoviše kulturu i tradiciju življenja rumunske nacionalne manjine, a koja će biti deo turističke ponude te južnobanatske varošice.

Udruženje žena „Grebenački miraz“, koje je osnovano pre dve godine, dobilo je od lokalne samouprave staru banatsku kuću sa kuhinjom, ostavom, dnevnom i spavaćom sobom, koju su vredne meštanke vratile u prvobitno stanje, te sada ona služi na ponos i selu i opštini.

- Sav nameštaj i ostale eksponate za etno-postavku dobile smo od meštana Grebenca. Rasporedile smo ih po savetima starijih žena, kako bismo na verodostojan način dočarale duh prošlosti i sačivale ga za buduće generacije – istakla je predsednica udruženja Aleksandra Popa.

Na svečanom otvaranju je, osim rumunskog konzula u Vršcu i predsednika nacionalnog saveta Rumuna, bila i načelnica Južnobanaskog upravnog okruga Marina Toman, koja je tom prilikom istakla da je u Južnom Banatu aktivno čak 70 udruženja žena, koja sve više utiču na ekonomsko osnaživanje pripadnica nežnijeg pola u ruralnim sredinama.

Pogledajte više