CELA ŠKOLA MANJKA: Od planiranih 560, srednje škole u Paraćinu upisalo tek 403 učenika

Z. RAŠIĆ

22. 07. 2021. u 05:55

POSLE dva upisna kruga, u srednje škole u Paraćinu upisano je 403 đaka od planiranih 560, što je 157 učenika manje, praktično cela jedna srednja škola.

Foto Z. Rašić

Ovakav nezadovoljavajući rezultat, po rečima Dejana Nešića, člana Opštinskog veća zaduženog za obrazovanje, pokazuje da su škole platile danak epidemiji kovida zbog nemogućnosti direktne komunikacije sa decom i roditeljima, promocije uživo obrazovnih profila, organizovanja regionalnih sajmova obrazovanja...

U startu je u četiri srednje škole u Paraćinu bilo 121 mesto više u odnosu na broj svršenih osnovaca, a četrdesetak njih, kako se vidi, nastavilo je školovanje u drugim opštinama.

- Sa druge strane, izostao je priliv učenika iz susednih opština kod nas, praktično ih nemamo. Kako stvari stoje, upis tri odeljenja je kritičan, po jednog u Ekonomsko-trgovinskoj školi, MEŠ-u i Tehnološkoj, pa predstoji pisanje zahteva Ministarstvu prosvete za odobrenje tih obrazovnih profila, kao i da se od 35 učenika upisanih na opšti smer Gimnazije naprave dva odeljenja - ističe Nešić.

Dejana Nešića, Foto Z. Rašić

Sva tri odeljenja u problemu su trećeg stepena. Primera radi, u ETŠ u kombinovano odeljenje trgovac-poslastičar nije upisan nijedan trgovac, a planirano ih je 15, koliko je predviđeno i za budućeg pekara u Tehnološkoj, a upisan je samo jedan učenik. U MEŠ-u je takođe neizvesna sudbina jednog kombinovanog odeljenja trećeg stepena u kom je od 30 učenika upisano samo 10.

NIKO NEĆE U TRGOVCE I PEKARE

- Svi bi hteli da rade u buticima i velikim marketima, a niko neće da bude trgovac. Takođe, pekarstvo je profitabilno zanimanje, ali samo jedan đak je rešio da se školuje za pekara. Očigledno je da svršeni osnovci i dalje biraju zanimanja "tašna-mašna", a generalno manje dece dovelo je do toga da četvorogodišnje obrazovanje upišu i oni sa realno slabijim uspehom - zaključuje Nešić.

Pogledajte više