PETICIJOM NA DEPONIJU: Žitelji Kličeva predali gradskoj upravi 1.153 potpisa

D. NOVKOVIĆ

21. 07. 2021. u 07:26

MEŠTANI Kličevca predali su Gradskoj upravi Požarevca peticiju sa 1.153 potpisa kojom traže izmenu odluke o gradnji regionalne deponije u njihovom ataru.

Foto D. Novković

Inicijativa za pokretanje peticije potekla je od Udruženja "Kličevački idol", nakon što je Gradska uprava raspisala javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za gradnju. Potpisi su prikupljeni ne samo od meštana Kličevca, već i od njihovih komšija iz okolnih sela.

Potpisnici peticije smatraju da se na lokaciji za gradnju deponije nalazi obradivo zemljište, pa zato treba naći neku pogodniju. Takođe, brine ih da će deponija ugroziti vodoizvorište "Kličevac", podzemne vode i celokupnu životnu sredinu. Podršku u ovoj akciji, meštanima je dao i Lovački savez Srbije.

Peticija, Foto UG "Kličevački idol"

- Kao organizacija koja se bavi očuvanjem divljači i njihovih staništa, smatramo opravdanom zabrinutost lovaca ovog kraja i nadamo se da će grad Požarevac, kao i nadležne institucije na području Braničevskog okruga, pronaći adekvatniju lokaciju za ovakav projekat - navodi se u saopštenju Lovačkog saveza Srbije.

Podršku je pružilo i Udruženje pčelara "Požarevac", kao i arheolog Dragan Jacanović, koji smatra da je odabrana lokacija nepodesna, jer se u tom delu nalaze arheološka nalazišta, antički Viminacijum, manastir Nimnik i Ramska tvrđava, pa će se regionalna deponija naći u njihovom središtu. Ukoliko se ne prihvati njihova inicijativa i ne promeni lokacija deponije, meštani su najavili da neće odustati i da će se obratiti Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Pogledajte više