OKO 11 HILJADA PLOVILA NA DRINI: Drinska regata sabrala oko 10 hiljada učesnika (FOTO)

V.Mitrić- N.Janković

17. 07. 2021. u 13:49

ČUVENA, 27. „Drinska regata“, u organizaciji lokalne vlasti i TO Bajina Bašta, sabrala je oko 10 hiljada učesnika na oko 1100 raznoraznih plovila od klasičnih do specijalnih čamaca do tradicionalnih drvenih splavova, koje su upravljali prekaljeni „regetaši“.

Foto: V.Mitrić- N.Janković

Start kod hidrocentrale „Perućac“, uz dobro raspoloženje, najavio je lep, atraktivan i zabavan spust. Regeta je plovila vodnom trasom dugom 28 kilometara, za čije je „prevaljivanje“ potrebno oko 4,5 sata. Cilj je, kao i obično, bio na Drini, kod sela Rogačica, u bajinobaštanskom kraju, sa koje je krenula, tačno pre nedelju dana popularna ljubovijska, drinska regata, koja je ove godine, u svakom pogledu, dostigla vrhunac.

- Dobra organizacija, maštovitost na svakom plovilu, koja pleni pažnju učesnika regate, ali i publike sa obala, pesma i odlično raspoloženje bili su i ostali „zaštitni znak“ ove stare manifestacije u bajinobaštanskom kraju, koja je, još jednom, pokazala svu lepotu i divotu ovih, drinskih krajeva, ali i ljubaznost i gostoprimstvo ovdašnjih ljudi - kaže Brano Petrović, veliki poznavalac i hroničar regata.

Na plovilima nema šta nije bilo od muzike, ića i pića. Tu su bili i drveni topovi, razni instrumenti, koji su, sa svim ostalim, činili čarolije na reci tokom spusta.

- Ovo je regata, kao i obično, za priču i pričanje, dugo pamćenje i kraljevsko uživanje - kaže Lozničanin Vlado Lečić. - Drina je dar od Boga i Bogu hvala da znamo da koristimo njene blagodeti.

Pogledajte više