VRAĆAJU SJAJ BISERU: Počeli radovi na uređenju Doma vojske, simbola Rume koji je decenijama propadao

S. Kostić

14. 07. 2021. u 16:23

POSLE više decenija propadanja reprezentativnog zdanja po kome je Ruma prepoznatljiva, konačno su počeli radovi na obnovi zdanja Doma vojske.

Dom vojske / Foto S. Kostić

Ceo posao na rekonstrukciji arhitektonskog rumskog simbola, finansira lokalna samouprava sa 47 miliona dinara. Kraj radova očekuje se polovinom novembra.

Restauracija nepokretnog kulturnog dobra Doma vojske, podrazumeva kompletnu rekonstrukciju spoljašnjosti i unutrašnjosti objekta, zidarske, stolarske, bravarske, limarske, keramičarske, tesarske, fasaderske i molerske radove, uređenje dvorišta, obnovu hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacionih i mašinskih instalacija, zaštitu od požara. Sve će nadgledati i Zavod za zaštitu spomenika kulture, uz čije smernice je projekat rekonstrukcije i izrađen.

- Sada sam se uverio koliko je ovo bio zapušten objekat, dovoljno je samo pogledati količinu smeća i otpada, posle sedam dana koje su skupili ljudi koji ovde krče. Cilj nam je da zgrada koje se rado sećaju svi Rumljani, a i ostali koji su dolazili u naš grad, a koja je tri ili četiri decenije propadala, ponovo bude uređena i postane ponos svih nas - rekao je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić prilikom obilaska objekta i ocenio je da je u pitanju obiman posao ali posle razgovora sa izvođačima veruje da će ovaj rumski biser opet zasijati već ove godine.

Opština Ruma je prošle godine kupila ovaj objekat od Ministarstva odbrane za 32.000 evra i već je isplatila tri od četiri godišnje rate od po osam miliona dinara. Prvi čovek rumske opštine kaže da je treća rata trebalo da se izmiri do decembra, ali je to isplaćeno još u maju.

CENTAR KULTURE

ZGRADA Doma vojske sagrađena je 1912. zalaganjem Rumljana, okupljenih u organizaciji "Hrvatski soko" kao dom hrvatskih kulturno-sportskih organizacija.

- Što se tiče namene objekta ona će svakako biti kulturna. Nismo još precizirali da li će ovde biti jedna ili nekoliko kulturnih ustanova, važno je da prvo objekat uredimo, to je prioritet, a lako ćemo kada se sve završi doneti odluku o nameni - istakao je Mančić.

Pogledajte više