NAČELNIK MORAVIČKOG OKRUGA O MERAMA ZA SUBIJANJE KORONE: I sabore će kontrolisati inspekcije

V. I.

14. 07. 2021. u 14:34

NAČELNIK Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović najavio je da se propisane mere Vlade Republike Srbije i preporuke Kriznog štaba za suzbijanje širenja virusa Covid-19 moraju poštovati, pa i na koncertima i javnim manifestacijama, kao što su Sabor trubača u Guči, Nušićijada u Ivanjici, Kupusijada u Mrčajevcima, Sabor frulaša u Prislonici i Sabor violinista u Pranjanima.

FOTO: V.I.

On je naglasio da će u kontroli biti uključene osim sanitarne i sve republičke i lokalne inspekcije i komunalna milicija, te da će im u toku rada podršku pružati i policija.

Jolović je podsetio da je Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 dozvoljeno je prisustvo najviše 500 lica kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, uz obavezno pridržavanje preventivnih mera.  

- U izuzetnim slučajevima, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, dozvoljeno je prisustvo i više od 500 osoba. Aktom ministra nadležnog za poslove zdravlja, koji donosi na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, bliže se uređuje način primene ograničenja i preventivnih mera u ovakvim slučajevima – rekao je Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga, zadužen za koordinaciju rada republičkih i lokalnih inspekcija, komunalne milicije i policije na području Moravičkog okruga u kojem se održavaju neke od najmasovnijih manifestacija u Srbiji.

Najveća među njima je, svakako, Sabor trubača u Guči koji ove godine obeležava 60 godina postojanja. Ovu trubačku feštu posećuje i nekoliko stotina hiljada domaćih i stranih gostiju, a organizator je lokalna samouprava, opština Lučani. Među posećenijim su i čačanske Kupusijada u Mrčajevcima i Sabor frulaša u Prislonici, Nušićijada u Ivanjici i od nedavno Sabor violinista u Pranjanima, čiji su, takođe, organizatori lokalne samouprave grad Čačak i opštine Ivanjica i Gornji Milanovac. Sve beleže posetu po više desetina hiljada gostiju.

Načelnik Jolović, koji je deceniju bio predsednik Organizacionog odbora Sabora trubača u Guči, nije želeo da komentariše da li je trebalo ovakve manifestacije odobriti ili zabraniti, kao niti da procenjuje mogućnosti organizatora da primene  ograničenja i sprovedu preventivne mere koje propiše ministar, a još manje mogućnost i efikasnost sprovođenja inspekcijskih nadzora.  

On, ipak, smatra da su jul i avgust, u kojima se uglavnom održavaju ove manifestacije, meseci visokih temperatura kad virusi najmanje cirkulišu, da represiji nema mesta, a da pozivanje na svest građana neće dati očekivane rezultate.

Pogledajte više