NEISPRAVNA VODA ZA PIĆE U DEČANIMA: Zvaničnike čude isti simptomi pacijenata koji su pili vodu sa razičitih izvora

D. Zečević

14. 07. 2021. u 11:55

KOSOVSKI ministar zdravlja, Arben Vitia, prema pisanju medija na albanskom jeziku, izjavioje da dva smrtna slučaja u opštini Dečani nisu povezana sa trovanjem vodom.

Foto AP

Vitia koji je juče obišao opštinu Dečani izjavi je da su fizičko-hemijske kao i mkrobiološke analize vode u redu i da istraga neće stati dok se ne pronađe uzrok masovnog trovanja meštana.

Vitia je takođe istakao da je kosovsko Ministarstvo zdravlja angažovalo dodatne timove i preduzelo sve mere kako bi pacijentima u Dečanima omogućilo odgovarajući zdravstveni tretman.

Pacijente u Centru za porodičnu edicinu u Dečanima koji su se javii sa simptomima trovanja, posetila je juče i kosovska predsednica Vjosa Osmani koja je istakla da je kosovska Vlada preduzela sve da se ovaj Centar snabde lekovima neophodnim za lečenje pacijenata koji su hospitaizovani od posledicatrovanja čiji uzrok još uvek nije poznat.

-Veoma je čudno to što su se sa istim simptomima javili meštani sela koji se snabdevaju iz različitih izvora vode-izjavila je Osmanijeva za medije na albanksom jeziku i istakla da očekuje hitnu reakciju nadležnih kako bi se ustanovio uzrok masovnog trovanja meštana Dečana za koji se prvobitno sumnjao da je zbog neispravne vode za piće.

Inače, kako su izvestii elektronski mediji na Kosovu do sada je medicinsku pomoć usled simtpma trovanja zatražilo 1.500 pacijenata dok su dve osobe preminule a rezulati obdukcije koji se očekuju pokazaće uzrok njihove smrti.

Pogledajte više