MALOM LIMANU VRAĆAJU SJAJ: U jednom od najlepših delova grada sve je više obnovljenih fasada

Z. GRUMIĆ

13. 07. 2021. u 07:26

NEDAVNO započetom obnovom fasada na nizu zgrada u novosadskom Bulevaru Mihajla Pupina, prekoputa palate Banovine, uspešno je nastavljen izuzetno obiman i vredan posao uređenja objekata gradskog jezgra Novog Sada u okviru priprema grada za Evropsku prestonicu kulture, titulu koju će naš grad poneti 2022. godine.

Foto N. Karlić

Nakon obnavljanja fasada i krovova na desetine zgrada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i u novosadskom starom jezgru na red je došao i deo centra grada nazvan Mali Liman, koji je jedan od arhitektonskih simbola Srpske Atine.

Siniša Jokić, Foto N. Karlić

- U toku je radovi na obnovi zgrada u bloku omeđenom Bulevarom Mihajla Pupina, ulicama Ignjata Pavlasa i Pionirskom, odnosno Dunavskim parkom. Radimo objekte na bulevaru na brojevima 11, 13, 15 i 17, a ukupna vrednost tih radova je blizu 28 miliona dinara - precizira, za "Novosti", Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture (ZZSK).

Jokić podseća da je Mali Liman nastajao planski kao projekat izlaska grada na reku, u trećoj deceniji 20. veka odnosno u razdoblju između dva svetska rata.

- Danas taj kraj predstavlja urbanistički najkvalitetnije definisan prostor Novog Sada i jedan je od stubova kulturno-istorijskog identiteta grada. To su godine kada je Novi Sad postao sedište Dunavske banovine i bio jedan od ključnih gradova Kraljevine Jugoslavije u očuvanju srpske kulturne baštine.

RADOVI Obnova fasada na Bulevaru Mihajla Pupina, Foto N. Karlić

Posle postavljanja skela, obijanja dotrajalih fasada i ostalih pripremnih poslova na četiri zgrade uslediće zidarski, limarski i molersko-farbarski radovi koji bi, prema ugovoru ZZSK i konzorcijuma izvođača radova potpisanog 10. maja, trebalo da budu završeni u roku od 120 dana.

OKRUŽENjE

USKORO bi trebalo da počnu i radovi na obnovi fasada deset objekata u ulicama Jovana Đorđevića i vladike Platona, koje okružuju Pokrajinsku vladu i Skupštinu AP Vojvodine. - To znači da ćemo sve fasade zgrada oko Banovine srediti. Naš zavod radi kao fabrika! - naglašava direktor Jokić.

Pogledajte više