VAŽNO ZA ZEMLJORADNIKE: Ovo su aktuelne mere u Despotovcu i Rekovcu

Z. Gligorijević

06. 07. 2021. u 09:37

UDRUŽENjE građana „Mladi poljoprivrednici Srbije“ realizuje projekat „Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje“, čiji je cilj unapređivanje modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu kroz uvođenje procedura i modela uključivanja poljoprivrednika, zadruga i udruženja u kreiranje programa mera.

Foto: Privatna arhiva

Iz Udruženja pozivaju sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače iz Despotovca i Rekovca da konkurišu za neku od aktuelnih mera koje se finansiraju u tekućoj godini.

Aktuelne mere u opštini Despotovac su: subvencionisanje kamate za poljoprivredne kredite u visini od 50 do 200 hiljada dinara, kao i matičenje stoke gde se vrši 50 odsto povraćaja, sa maksimalnim iznosom od 2.000 dinara po grlu goveda i 700 dinara po grlu koza i ovaca.

Tu su i mere namenjene za ostavljenu žensku telad u 2021. godini, u okviru kojih je povraćaj za nabavku hrane i veterinarske usluge60 odsto, sa maksimalnim iznosom od 20 hiljada dinara po grlu. Za veštačko osemenjivanje, vrši se 50 odsto povraćaja, sa maksimalnim iznosom od 1.500 dinara po grlu.

Foto: Privatna arhiva

 

U opštini Rekovac aktuelne su sledeće mere: subvencionisanje kamate za poljoprivredne kredite u iznosu od 50 do 500 hiljada dinara i analiza zemljišta gde je povraćaj 100 odsto. Za opremu za mužu mogu da se prijave poljoprivrednici koji poseduju do 19 muznih krava, a povraćaj je 50 odsto vrednosti robe bez PDV-a. Za sadni materijal za podizanje novih ili obnavljanje postojećih zasada voćaka, hmelja i vinove loze vraća se 50 odsto od vrednosti investicije bez PDV-a, koliko se vraća i za nabavku nabavku konstrukcije za plastenike za proizvodnju voća, povrća, cveća i rasadničku proizvodnju, kao i za meru koja se tiče nabavke sistema za navodnjavanje „kap po kap“, trogodišnje malč folije za jagode i opreme za pčelarstvo.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu da dobiju putem veb sajta udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ www.podrskamps.org.rs, dok o aktuelnim konkursimamogu da se informišu na opštinskom info pultu ili kod savetnika za poljoprivredu.

Mladi poljoprivrednici Srbije, foto privatna arhiva

Pogledajte više