BESPLATNA ANALIZA ZEMLJIŠTA: U Negotinu započeta nova serija podsticaja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava

S. M. JOVANOVIĆ

06. 07. 2021. u 05:55

LOKALNA samouprava subvencioniše deset uzoraka zemljišta za poljoprivredne proizvođače sa teritorije Negotina, dok Ministarstvo poljoprivrede svakom registrovanom gazdinstvu obezbeđuje po četiri besplatna uzorka.

Foto D. Novković

Kako je istaknuto, ova mera je jedna od najvažnijih za planiranje proizvodnje, jer se samo na osnovu poznavanja sadržaja i oblika hranljivih elemenata u zemljištu, kao i potreba pojedinih biljaka, mogu dati preporuke za primenu odgovarajućih vrsta i količine đubriva.

- Da bi se u zemljište unela odgovarajuća količina hranljivih materija neophodnih za normalan rast i razvoj gajenih biljaka, najpre moramo obaviti agrohemijsku analizu tla, bez koje smo praktično nemoćni - kaže Vladimir Stanković, zadužen za ruralni razvoj u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Negotinu.

Domaćini koji se prijave za besplatnu analizu zemljišta dužni su da iz nadležnih uprava za trezor pribave potvrdu o aktivnom statusu i strukturi biljne proizvodnje za ovu godinu, a  neophodno je i da se prijave u Poljoprivrednu savetodavnu i stručnu službu, da bi stručnjaci izašli na teren i uzeli uzorke.

Pogledajte više