FIJAKER ODVEZAO U STARO VREME: Uspomene na, nekada najpopularnije prevozno sredstvo u ravnici, probuđene minulog vikenda u Somboru

J. L.

05. 07. 2021. u 06:00

"FIJAKER stari sad više ne luta, ne čuje se onog vranca bat..."

Foto Grad Sombor

Uspomenu na fijaker, nekada najpopularnije prevozno sredstvo u ravnici, i statusni simbol Vojvođana, setno je ovekovečila poznata pesma Zvonka Bogdana. Dok se on u svom evergrinu seća svoje drage i dugih zimskih noći, nisu malobrojni ni oni koji se još uvek živo sećaju fijakera koji su nekada špartali ulicama.

U neka, možda ne tako davna, ali sigurno romantičnija vremena, Somborce je minulog vikenda vratila tradicionalna manifestacija 16. Memorijal "Jovan Đuran", u čast čuvenog saračkog majstora, koja je okupila dvadesetak fijakera i zaprega.

Defile mamio uzdahe u centru Sombora, Foto Grad Sombor

Kao i prethodnih godina, oni su se nadmetali u vožnji zaprega, fijakera kroz čunjeve, i to u disciplinama dvopreg i četvoropreg.

- Sve je perfektno. I defile i takmičenje - kaže Nikola Đuran, potomak sarača čije je umeće nekada zadivilo i britanski dvor.

Posle svečanog defilea, simbolično nazvanog "Fijaker stari"   usledilo je proglašenje pobednika u izboru za najlepši fijaker-zapregu i prelazni pehar koji su  osvojili Željko Andrašić i Ildiko Marašek.

U lepotama riđana, lipicanera i drugih konja, uživali su brojni Somborci i njihovi gosti.

STANDARDI

TAKMIČENjE je organizovano prema svetskim standardima. Primenjivana su pravila svetske organizacije za konjički sport FEI i Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline.

Pogledajte više