PORASTAO BROJ VENČANJA U PARAĆINU: Ove godine do polovine juna venčala se 104 para, a lane u istom periodu svega 74

Z.Rašić

01. 07. 2021. u 13:37

ANTIEPIDEMIJSKE mere su popustile i moguće je organizovati slavlja, pa troje matičara u Paraćinu svakog vikenda ima pune ruke posla.

FOTO: Z.Rašić

Nedavno je postavljen svojevrstan rekord - čak sedam parova reklo je “da”, ali se matičarka Opštinske uprave Brankica Zlatojević uopšte ne žali što subote i nedelje provodi radeći.

- Tog vikenda imala sam tri venčanja u našoj sali i četiri na terenu, u hotelima “Petrus” i “Grza”. Parovi su bili srećni i mladi, svi starosti do trideset godina - priča, sa osmehom, Brankica, dodajući da je večala i jedan par koji živi u Boljevcu, te mlade iz Obreža - Varvarin. Ima, naravno, i venčanja u opštinskoj kancelariji, ali takvim parovima je cilj jedino da što pre završe “papirologiju”.

Od januara do polovine juna sklopljena su 104 braka. Koliki je to napredak u odnosu na isti period lane govori cifra da je tada bilo samo 74 venčanja.

Druga polovina prošle godine bila je nešto bolja, pa je 2020. završena sa ukupno 209 venčanja. Inače, u “normalnim godinama” bude od 250 do 350 novih brakova, a tri paraćinska matičara koji rade ovaj najlepši posao priželjkuju da bar prošlogodišnja brojka bude nadmašena. Godine 2019. u matičnoj knjizi venčanih poslednja cifra je bila 291.

Administrativna taksa za svečani čin u sali za venčanje u Paraćinu u radno vreme iznosi 760 dinara, a van radnog vremena 1.270. Izlazak matičara na teren je višestruko skuplji i košta 7.660 dinara.

Pogledajte više