HEROJSKI ODRED IZ BUBANJE: Mačva pamti Partizane

V.M.

29. 06. 2021. u 15:50

U BUBANjI, u Mačvi, nadomak sela Glušaca, održana je svečanost u znak sećanja na osnivanje čuvenog Mačvanskog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda, pre osamdeset leta.

Foto: V. Mitrić

Zahvalnost borcima i herojima te jedinice narodnoosloboličake vojske uputili su predstavnici Vlade Srbije, lokalne vlasti iz Bogatića i Mačvanskog upravnog okruga i Vojske Srbije, uz prisustvo poštovalaca slobodara i rodoljuba, članova porodica pripadnika odreda koji su učestvovali u ustanku 1941. godine i u borbama protiv fašističke ofanzive na slobodne teritorije u Srbiji.

- Ovo je mesto rođenja, dogovora i osnivanja ove herojske jedinice, koja je preimenovana u Podrinjski narodnooslobodilačk odred - rekao nam je Života Isaković, predsednik OO SUBNOR Loznica.

- Odred je iznedrio više narodnih heroja, vrsnih boraca, junaka, a u celini je ostavio neizbrisiv trag za naš rod, u borbi za slobodu, za sva vremena.Jedinica je već u septembru 1941 godine imala oko 1500 pripadnika u stroju i u borbama protiv neprijatelja u Mačvanskoj Mitrovici, Bogatiću, Loznici i Šapcu.

Pogledajte više