RADIKALIZACIJA PROTESTA U TEMERINU: "Čiča Braćala" započinje štrajk glađu zbog zagađenja

Z. R.

28. 06. 2021. u 06:21

ŠTRAJKOM glađu ispred zgrade Opštine u Temerinu, za danas je najavljena radikalizacija protesta zbog zagađenja koje dolazi sa farme svinja u vlasništvu austrijske kompanije "Gerlinger".

Tečni otpad sa farme / Foto Z. Rajić

Za ovu vrstu protesta se, posle posete atašea Ambasade Austrije u Srbiji Kristijana Bravenca, priprema aktivista Davor Bošković, poznat kao jutjuber Čiča Braćala, a potpisnici peticije i podnosioci krivične prijave protiv zagađivača očekuje da će rpitisak javnosti naterati i lokalnu samoupravu da reaguje.

- Od 2012. negodujemo zbog zagađenja, a protest smo pojačali pre tri godine, kad je novi vlasnik raniji godišnji tov od 9.700 svinja povećao na 36.000, pa nas guši nesnosni smrad. Prošlog juna je sa predstavnicima farme dogovoreno da napuste opštinu u roku od šest meseci, ali uz napomenu koja je sada navodno opravdanje zašto to nije urađeno, da izmeštanje mora biti uz saglasnost i poštovanje interesa i imovine zakupodavca farme, firme "Gobem", "Temerin agrara" i lokalne samouprave - kaže predstavnik građana Milenko Karlica.

Pogledajte više