„BODROGVARI“ ZA PREGAOCE: U Subotici dodeljena priznanja mladim kulturnim delatnicima

J. L.

23. 06. 2021. u 18:47

U VELIKOJ većnici Gradske kuće sinoć su dodeljena priznanja „dr Ferenc Bodrogvari“, koje Skupština grada Subotice dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima, mlađim od 40 godina, u oblasti književnosti, nauke, likovne, muzičke, pozorišne i filmske umetnosti koji su svojim delima i činjenjima doprineli razvoju kulturnog života grada, ili dali doprinos na polju kulture u zemlji i inostranstvu.

Foto: J. L.

Ovogodišnji laureati su dramaturg Kornelija Goli, istoričar i novinar Silard Paći i Nevena Mlinko, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Citirajući misli Kodalja Zoltana da se “kultura ne može naslediti” i da “kultura predaka brzo isparava ako je svaka generacija ponovo ne stekne za sebe“, predsednik Skupštine grada Balint Pastor poručio je koliko je važno da poštujemo sve one čiji rad i profesionalni pristup doprinose ovom ponovnom sticanju, očuvanju i prenošenju kulturnog nasleđa predaka.

- Ovom nagradom izražavamo zahvalnost istaknutim mladim stvaraocima koji svoj rad takođe stavljaju u službu ponovnog sticanja kulture naših predaka, prenošenja stvorenih vrednosti i bogaćenja te baštine. Dajemo im do znanja da su nam važni njihovi uspesi i rezultati, da nam znači mnogo što svojim stručnim, naučnim i kreativnim radom doprinose stvaranju novih vrednosti, da prepoznajemo zahtevnost koja ih vodi i kvalitet koji pružaju – poručio je Pastor.

Pogledajte više