CRNOJEVIĆI BRINU O 101. GNEZDU LASTA: Domaćinstvu u Sremskim Karlovcima uručena nagrada – 1.601 kilogram kukuruza

Lj.P.

21. 06. 2021. u 21:52

PORODICA Crnojević iz Sremskih Karlovaca, ovogodišnji je pobednik konjkursa takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale", a koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: Nenad Mihajlović

Ovi uzorni domaćini imaju čak 101 gnezdo seoskih lasta, a pored priznanja, domaćici Miri Crnojević je minulog vikenda uručen i 1.601 kilogram kukuruza za posvećeno čuvanje kolonija ove ptice.

Tonu kukuruza doniralo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kroz program "Proleće uživo", pola tone je darovala Zemljoradnička zadruga Bećka, a dodatnih 101 kilogram kukuruza je poklonio anonimni bračni par iz Švajcarske.

Foto: Nenad Mihajlović

 

- Lane smo zakasnili smo da se prijavimo, međutim, ove godine sin je bio na oprezu, prijavio je naše domaćinstvo i pobedili smo – kazala je Mira Crnojević.

- Divan je osećaj kada znate da među svim drugim domaćinima imate najviše lasta. Prvi par je naselio našu štalu sada već davne 1998. godine i od tada redovno, svakog proleća, one nam se vraćaju. Mi smo mnogim lastama poduprli gnezda da bi sprečili stradanje jaja i mladunaca. Izuzetno ih volimo i poštujemo.

Foto: Nenad Mihajlović

 

U ovogodišnjem takmičenju "Domaćinstvo koje su laste izabrale" učestvovalo je je 446 domaćinstava iz svih krajeva Srbije, U prijavljenim domaćinstvima nastanjeno je više od 21.000 lasta u 3.566 gnezda.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ovim takmičenjem želi da ukaže na činjenicu da su mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i priroda koja zavisi od njih ugroženi i da im preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda. Zato je neophodna sistemska podrška malim seoskim domaćinstvima koja žele da se bave poljoprivredom na održiv način.

Pogledajte više