TRAŽE DA SE DO KRAJA ISTRAŽE POROĐAJI: 20 porodica iz Rasinskog okruga zatražilo dokumentaciju

S.BABOVIĆ

21. 06. 2021. u 18:34

PREDSTAVNICI Udruženja za pravdu i istinu o nestalim bebama, među kojima i tri člana Komisije Vlade koja istražuje ovu problematiku predali su danas zahteve za nedostajućom medicinskom dokumentacijom u slučajevima 20 porodica iz Rasinskom okruga koje sumnjaju da su im deca oteta po rođenju u Kruševcu.

S.BABOVIĆ

Roditelji se nadaju da će deo medicinskih protokola biti pripremljen 30.juna, kako je rečeno na sastanku koje su imali sa rukovodstvom Opšte bolnice Kruševac.

Roditelji su imali sastanak i sa rukovodstvom Centra za socijalni rad i i sastanak sa tužiocima u Višem javnom tužilaštvu.

- Mi smo došli da zatražimo odgovore zašto do sada roditelji nemaju kompletiranu medicinsku dokumentaciju o porođajima, predloženo je i da se održi zajednički sastanak predstavnika bolnice, policije,Centra za socijalnih rad i postutpajućih tužilaštava kako bi se utvrdio najefikasniji mehanizam za utvrđivanje pune istine - navodi za “Novosti” Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za pravdu i istinu o nestalim bebama i član Komisije.

- Zahtev za određenim dokumentima predali smo i Centru za socijal rad, dok smo u tužlaštvu predložili objedinjavanje predmeta u ovim slučajevima, budući da se po pojedinim prijavama postupa u Osnovnom, a po drugima, u Višem javnom tužilaštvu.

Pavlović podvlači da se nada da se tužioci neće ponašati kao u periodu od 2002. do 2006.godine, dodaje da postoje i konkretna upustva Republičkog javnog tužilaštva za postupanje u slučajevima gde se sumnja da su bebe nestale,a predlaže se i saslušanje konkretnih lekara, koji su bili ordinirajući u slučajevima za koje porodice smatraju da su sporni.

- Dogovoreno je da sa ovim institucijama budemo u sedmičnom kontaktu kako bi pratili napredak u postupanjima - navodi Pavlović, dodajući da su u članovi Udruženja,kako je objavljeno i na društvenim mrežama, rekonstruisali na osnovu svedočenja slučaj Dušice Lazić-Mihajlović,koja je,kako tvrdi,bila svedok otmice svog deteta pre više od 30 godina.

Pred kruševačkim tužilaštvima je prema informacijama Udruženja do sada podneto više od 120 krivičnih prijava zbog sumnje u otetu decu. Istovremeno sa tužilaštvima, postupaju i sudovi,ali na osnovu predloga za odštetu,što je pravni institut kojim se protivi ovo Udruženje.

Pogledajte više