PLAĆAJU I ĐAKE NA PRAKSI: Uz Boljevac i Majdanpek, dualno obrazovanje i u negotinskoj Tehničkoj školi

S. M. J.

21. 06. 2021. u 06:01

PRATEĆI savremene tokove u proizvodnji, negotinska Tehnička škola će od septembra - po dualnom modelu - obrazovati elektromontere mreže i postrojenja, te bravare i zavarivače, a sve na zahtev kompanije "Eliksir" u Prahovu.

Foto S. M. J.

- U ovaj kraj će ljudi dolaziti da rade, a dualno obrazovanje je lepa vest za sve ovdašnje ljude jer će deca moći da im se školuju za zanimanja koja su tražena, pa će odmah dobiti radno mesto - kaže Branko Marković, zamenik generalnog direktora "Eliksira", firme koja planira velike projekte i u saradnji sa državom, te izgradnju hemijskog tehnološkog parka.

Inače, negotinska Tehnička škola je treća u istočnoj Srbiji, posle ustanova u Boljevcu i Majdanpeku, koja će deficitarne kadrove obrazovati po dualnom modelu nastave, što sedmično podrazumeva dva dana prakse, a tri dana nastave.

Foto S. M. J.

Branko Marković

- Posebno je zanimljivo i to što će svi oni koji budu upisali ta zanimanja, tokom druge i treće godini praktični deo obavljati u kompaniji "Eliksir" i za to će biti plaćeni. Zakon predviđa da to bude 70 odsto od minimalne zarade, odnosno od minimalne cene radnog sata. Dualno obrazovanje je, pritom, moguće realizovati samo ako postoji interesovanje kompanija u opštini, a kod nas prahovskoj hemijskoj industriji nedostaju upravo kadrovi koje smo mi spremni da kvalitetno obučimo - kaže Saša Nikolić, direktor negotinske Tehničke škole, koju "Eliksir" već izdašno pomaže, mahom kroz donacije.

Foto S. M. J.

Saša Nikolić

SMEROVI

PORED pomenuta dva odeljenja, sa ukupno 60 đaka, u Tehničkoj školi nameravaju da upišu još po 30 učenika na četvorogodišnjim smerovima elektrotehničar infromacione tehnologije i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Pogledajte više