PET SEOSKIH IMANJA ZA IZBEGLICE: Pomoć grada Šapca i Komesarijata za ugrožene i ljude u kolektivnim centrima

V.Mitrić

19. 06. 2021. u 22:53

KROZ saradnju grada Šapca i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije biće skućeno najmanje pet izbegličkih porodica, koje će dobiti kuće i okućnice, kao i jednokratnu pomoć u građevinskom i drugom materijalu, koji će biti plaćen iz državne kase.

Foro: V. Mitrić

U ugovoru koji su zaključili grad i komesarijat, navodi se, pored ostalog, da pravo na ovu vrstu stamebnog zbrinjavanja imaju    izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbeglice u Republici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe, i to: izbeglice koje žive u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smeštaja, formalnog ili neformalnog i ugrožene izbeglice u privatnom smeštaju i bivše nosioce stanarskog prava, a koje su bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Republici Srbiji.

Javni poziv biće objavljen 1. jula      na oglasnoj tabli grada Šapca i mesnih zajednica grada Šapca, i na internet prezentaciji grada www.sabac.org.rs i Komesarijata za izbeglice i migracije www.kirs.gov.rs.

Pomoć je bespovratna i odobrava se za rešavanje stambenih potreba izbeglica koje imaju prijavljeno boravište/prebivalište na teritoriji Gradske opštine Surčin kroz kupovinu seoske kuće sa okućnicom u maksimalnom iznosu do 1.200.000 dinara i dodelu jednokratne pomoći (građevinski i drugi materijal) u maksimalnom iznosu do 600.000 dinara). Izabrani korisnik pomoći može dodatno da učestvuje sopstvenim sredstvima u realizaciji pomoći za rešavanje stambenih potreba u iznosu do 50 odsto od iznosa namenjenog za kupovinu seoske kuće sa okućnicom (u maksimalnom iznosu do 600.000 dinara). Pomoć se dodeljuje za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije.

Seoska kuća sa okućnicom mora biti upisana u katastru nepokretnosti, bez tereta na objektu i zemljištu i mora ispunjavati osnovne uslove za život i stanovanje.

Javni poziv će trajati od 1. jula do 16. avgusta , tako da sve informacije zainteresovana mogu dobiti putem telefona 015/364-120 ili kod poverenika za izbeglice, na adresi Gradska uprava grada Šapca, Odeljenje za društvene delatnosti, Šabac.

Pogledajte više