OD BANKROTA DO EKONOMSKOG BUMA: Smederevska Palanka bila najzaduženija opština u Srbiji, a sada lider lokalnog razvoja

J. ILIĆ

19. 06. 2021. u 06:21

IAKO je do pre dve godine bila najzaduženija opština u Srbiji, sa višegodišnjom blokadom računa zbog milionskih dugovanja, pa su i ovdašnji ljudi godinama trpeli restrikcije vode, Smederevska Palanka se sada razvija brže od bilo kog mesta u Podunavlju.

Foto SO u S. Palanci

Podsetimo, račun Opštine je sedam godina bio u neprekidnoj blokadi, kao i računi većine javnih preduzeća i ustanova, a ukupan dug varoši je iznosio oko 29 miliona evra. Samo za struju se dugovalo milijardu i 200 miliona dinara, od čega je 700 miliona bio dug JKP "Vodovoda". Zbog ovoga, delovi Palanke su svakodnevno ostajali bez snabdevanja, čak i po 14 sati.

- Vodovod je isporučivao 45 litara vode u sekundi, što je značilo da pola dana nemamo dovoljne količine za uredno snabdevanje. Kopanjem novih i čišćenjem starih bunara, te zamenom dela mreže, došli smo do protoka od 200 litara u sekundi sa sopstvenih izvorišta. I, već godinu i po je snabdevanje potpuno normalno - objašnjava predsednik Opštine Nikola Vučen.

Najveći problemi su, uz veliku pomoć države, uglavnom rešeni, ali su, posle skoro pola veka, počele da stižu i kapitalne investicije.

- Pre godinu dana, industrijska zona Guberaš je bila samo utrina zarasla u korov. Danas na tom mestu radi moderna fabrika korejske kompanije "Kjungšin kejbl" i zapošljava više od 200 ljudi. Vlasnici najavljuju da će posao dobiti još 500 radnika, mahom iz Smederevske Palanke - ističe prvi čovek lokalne samouprave.

Drugi kapitaln projekat je rekonstrukcija Opšte bolnice "Stefan Visoki". Adaptacija, opremanje i izgradnja novog bloka se finansiraju posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a koštaće više od tri milijarde dinara.

Izgradnja novog bolničkog bloka će omogućiti proširenje kapaciteta, a u krugu bolnice će nići i helidrom za hitne slučajeve, koji će biti direktna veza sa zdravstvenim centrima u Srbiji.

PALANAČKI KISELjAK

KAKO je najavljeno, uskoro bi trebalo da počne rekonstrukcija potpuno zapuštene banje Palanački kiseljak, poznate po bogatim izvorima termomineralne vode i sa izuzetnim lekovitim svojstvima. Mineralna voda Palanačkog kiseljaka je jedna od šest srpskih lekovitih voda koje su 1834. prve laboratorijski ispitane na Medicinskom fakultetu u Beču.

PUTEVI

DRŽAVA je u rekonstrukciju puta do Velike Plane, koji je najbliža veza sa auto-putem od Beograda ka Nišu, uložila pet miliona evra. Još oko sedam miliona je izdvojeno za rekonstrukciju glavne saobraćajnice kroz grad, a rekonstruisano je još oko 40 kilometara puteva u opštini.

Pogledajte više