POČELA 31. KRUŠEVAČKA FILOZOFSKO-KNJIŽEVNA ŠKOLA: Na skupu će 25 učesnika predstaviti svoje radove (FOTO)

S. B. 18. 06. 2021. u 13:47

POZNATA 31. Kruševačka filozofsko-književna škola počela je danas sa radom u sedištu Gradske uprave Kruševac, gde se okupilo više od 30 autora, koji će u naredna dva dana govoriti o dve važne teme, “Srpski jezik u književnosti i filozofiji” i “Istorija,tradicija,perspektive” (650 godina od osnivanja grada Kruševca”.

Foto: S. Babović

- Srpski jezik kao ključni oblik komunikacije u neposrednom životu, poslednjih godina dobija sve važnije značenje, jer se u njemu i preko njega  prelamaju neka od veoma bitnih pitanja našeg postojanja,nacionlnog i kulturnog identiteta-napominje književni kritičar,istoričar književnosti i pisac Marko Nedić, predsednik Saveta škole.

- Obe teme koje se sa svojim opštim i posebim smislom uljkučuju u podrazumevanu programsku širinu i rad Škole na svojevrstan način će izraziti duh aktuelnog vremena,njegovog neposrenodg funkcionisanja i perspektive njegovog budućeg ponašanja, posebno će se to odnositi na jezik srpski jezik koji je u ovom vremenu napadan sa nekoliko strana.

Nedić podvlači da se nada da će, ovogodišnje zasedanje, koliko istorijskom promišljanju, toliko i tumačenjem ostvarenja,jezičkih pojava, filozofskog ideja,veza sa kulturnom tradicijom i veza sa budući kulturnim kretanjima društva doprineti da slika o značaju samog grada Kruševca i obeležavnja osnivanja grada,u našoj kulturno istorijskoh tradiciji u današnjem i budućem vremenu bude što prisutnija.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović podvlači da je Kruševačka filozofsko-književna škola odbranila svoje trajanje i tradiciju,kao i da je kvalitet tokom godina uticao na to da se broj učesnika povećava.

 

Izrazito složeno vreme iziskuje i posebno promišljanje u okviru filozofskog konkteksta, a to je i bila,kako naznačava gradonačelnica, uloga Škole, čiji su učesnici proučavali jezik, promene, pojave, procese, promene i vizije od srednjevekovlja, preko izazovnih godina borbe za konačno oslobođenje sve do potvrde državne samostalsnosti.

- Kruševačka filozofsko-književna škola potvrdila je svoj značaj nizom relevantnih društvenih i stručnih tema koje su razmatrane tokom prethodnih godina, dok su zbornici ostali kao trajno duhovno svedočanstvo- napominje Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac koji organizuje ovaj skup, na kome će 25 učesnika predstaviti svoje radove.

Pogledajte više