KROV NAD GLAVOM ZA IZBEGLICE IZ HRVATSKE I BIH: Kraj podstanarskog života za 20 porodica na teritoriji Kruševca

Novosti online 17. 06. 2021. u 14:33

JOŠ 20 porodica koje su tokom 90-ih godina morale da napuste svoje domove u Hrvatskoj i BiH dobilo je mogućnost da postanu vlasnici stanova u Kruševcu. U zgradu u ulici Dostojevskog br.19 izgrađenu u okviru potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji uselile su se izbegličke porodice sa ukupno 73 člana, koje nakon zakupa mogu i da kupe opredeljenu nekretninu.

Foto: GU

- Konačno imamo svoj krov nad glavom- kaže Rajka Komlenović, koja je iz Bosne i Hercegovine sa suprugom Dragomirom izbegla 1992.godine.

- Godinama smo bili podstanari,radili najteže poslove da prehranimo porodicu, školujemo decu. Useljenje u ovaj stan jedno je od najlepših stvari koja nam se dogodila u Kruševcu i u Srbiji.

Krajem prošle godine, 40 izbegličkih porodica rešilo je stambeno pitanje na teritoriji Kruševca u okviru programa koji zajedno realizuju Srbija,BiH,Crna Gora i Hrvatska uz podršku OEBS – a i UNHCR –a. Najveći donator programa je EU, a finansijska podrška u kontinuitetu pristiže i od SAD, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

- Finansijska sredstva za izgradnju ovih 20 stanova obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog fonda RSP kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope i koji je donirao više od 560.000 evra, dok je učešće Grada oko 65 miliona dinara-napominje Aleksandar Jovanović,zamenik gradonačelnika Kruševca.

- Kroz program stambenog zbrinjavanja obezbeđeno je 50 stanova u zakup uz mogućnost kupovine,10 stanova za socijalno stanovanje u zaštićeni uslovima, tri montažne i pet seoskih kuća i šest paketa građevinskog materijala.

Blizu 500 trajnih rešenja za različite vidove podrške doneto je na teritoriji Kruševca poslednjih godina. Marčelo Repići, predstavnik Delegacije EU u Srbiji napominje da EU radi na tome da se obezbedi trajno stambeno rešenje za sve izbeglice u bivšoj Jugoslaviji.Samo je u Srbiji putem Regionalnog stambenog programa obezbeđeno 5.500 porodica.

Pogledajte više