MINISTAR RUŽIĆ: Škola u Novom Pazaru simbol kako obrazovni sistem Srbije treba da izgleda

N. Kočović

14. 06. 2021. u 15:14

MINISTAR prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić boravio je u poseti Novom Pazaru gde je obišao radove na rekonstrukciji Osnovne škole “Bratstvo” koja će, kako je ocenio, biti jedna od najmodernijih u Srbiji.

Foto: N.Kočović

U rekonstrukciju i dogradnju novih učionica u ovoj školi, kao i izgradnju zatvorenog bazena, uloženo je preko pet miliona evra, a kada bude završena biće, smatra ministar, među pet najbolje opremljenih u Srbiji.

- Osnovna škola “Bratstvo” je najbolji primer i simbol kako naš obrazovni sistem treba da izgleda. Zbog nje se ne moramo stideti i možemo se takmičiti i sa znatno razvijenijim zemljama zapadne Evrope. Novi Pazar je najmlađi grad u Srbiji, velika su infrastrukturna ulaganja, ova škola to pokazuje – rekao je Ružić.

On je dodao da je iz fonda Ministarstva izdvojeno još 56 miliona dinara za infrastrukturne radove u tri škole.

- Za izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” opredeljena su 34 miliona dinara i nadam se da će ona biti završena do novembra, ako ne i ranije. Takođe, izdvojili smo još 22 miliona dinara za rekonstrukcije i investiciona održavanja u školama u Deževi i Lukarima. To su najbolji dokazi odnosa države prema Novom Pazaru – naglasio je ministar.

On je najavio i da će, uz saradnju sa Svetskom bankom, biti realizovan “grandiozan projekat” izgradnje novog vrtića, vrednog 1,2 miliona evra.

- Očekujemo da tender za izgradnjeu vrtića bude raspisan u septembru i da će već sledeće godine Novi Pazar imati novi objekat kojim će biti duplirani smeštajni kapaciteti i smanjene liste čekanja – poručio je Ružić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa Ministarstvo prosvete i Vladom Srbije i da su prethodnih godina zabeležena rekordna ulaganja u obrazovanje.

- Izgradnja novog vrtića “Naše dete” će puno značiti, kao i ulaganja u ovim školama. Lokalna samouprava će, uz podršku Ministarstva i Vlade, nastviti da ulaže u obrazovanje kako bismo stvorili što bolje uslove za učenike i nastavnike, kako u gradu, tako i na seoskom području. Smatramo da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za budućnost – poručio je Biševac.

Direktor Osnovno škole “Bratstvo” Dejan Kulundžić kazao je da će radovi na rekostrukciji te škole biti okončani za oko mesec dana i da će ta ustanova biti “reper kako sve škole u Srbiji treba da izgledaju”.

Pogledajte više