OPŠTINA NEGOTIN STIPENDIRA UČENIKE I STUDENTE: Važno nam je da ulažemo u mlade

S.M.Jovanović

04. 06. 2021. u 17:14

OPŠTINA Negotin, u školskoj 2020/2021. izdvojila je 2,5 miliona dinara za stipendiranje 31 učenika srednjih škola i studenata. Stipendije u visini od po 4.000 dinara, po kriterijumima konkursa koji je lokalna samouprava raspisala početkom godine u 10 mesečnih rata dobilo je 28 učenika srednjih škola.

FOTO: SMJ

- Ova stipendija mi zaista mnogo znači jer nameravam da studiram. Školujem se za veterinarskog tehničara u negotinskoj Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” i odličan sam učenik - kaže Miloš Momčilović, jedan od stipendista.

Opština Negotin stipendira sa po 7.000 dinara mesečno i troje studenata koji se školuju za deficitarna zanimanja.

- Uspešna sam u onome što radim, takmičim se, osvajam nagrade, pa će mi ova stipendija i pomoći da se pripremim za studije etnomuzikologije koje nameravam da nakon srednje muzičke škole studiram – kaže Magdalena Pitarević, učenica Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Ugovore sa roditeljima srednjoškolaca i studentima potpisao je predsednik opštine Vladimir Veličković koji je istakao da će se lokalna samouprava postarati da naredne godine za ove namene izdvoji više sredstava.

- Gledamo da uložimo u mlade, pa smo sredstva za ove namene u odnosu na prošlu godinu sa dva miliona povećali na 2,5 miliona dinara. Ako gledamo realno, smatram da je to malo, ali ako posmatramo broj učenika koji dobijaju stipendiju, a ove godine ih je 31, vidi se da taj broj raste. Ono što je najbitnije u svemu je naša zahvalnost pre svega roditeljima, prosvetnim radnicima i ovoj deci koja žele da nadograđuju sebe, da postanu dobri ljudi i stručnjaci u pozivu za koji se školuju. Cilj je da se vrate i svoje profesionalne karijere nastave ovde, a mi ćemo nastojati da im obezbedimo uslove – kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Pravo na stipendije koje će se isplaćivati u 10 mesečnih rata imali su studenti visokoškolskih ustanova koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog stepena čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, ali i srednjoškolci sa prosekom ocena ne manjim od 4,50.

Pogledajte više