DOBRE CENE ZA RATARE: Problem imaju stočari

R. Š.

03. 06. 2021. u 15:57

POLjOPRIVREDNICI iz Kikinde prošle godine dostavili su resornom ministarstvu 4.490 zahteva za subvencije. Odobreno je 4.090, a ostatak nije odbijen, već je vraćen na doradu.

Foto: R. Š.

Oko četiri miliona evra isplaćeno je ratarima, stočarima i ostalima na ime subvencija. Ove podatke saopštio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete gazdinstvu porodice Šerbedžija u Mokrinu.

- Ratari ove godine imaju dobru cenu za pšenicu, kukuruz, soju i suncokret i sada samo čekaju žetvu i berbu. Problem imaju stočari zbog visoke cene hraniva, pa tražimo način da im pomognemo tovnom i mlečnom govedarstvu i svinjarstvu. Tu je, relano, najviše problema, iako 70 odsto državnog budžeta za poljoprivredu izdvajamo upravo za stočarstvo, jer želimo da ga očuvamo – istakao je Nedimović.

Ministar smatra da će za stočarstvo najveća podrška narednih meseci biti otvaranje tržišta, odnosno rad ugositeljstva punim kapacitetom posle pandemije kovida, jer će to povećati tražnju svežeg mesa. Osim toga biće omogućen izvoz u Bosnu, Crnu Goru, Makedoniju čija su tržišta do sad bili preplavljena jeftinim mesom iz Nemačke.

- Nemci su imali velike količine mesa, jer su imali zabranu izvoza u Kinu, pa su ga ponudili Evropi po nižim cenama. Sad se očekuje stabilizacija tržišta - naveo je Nedimović.

On smatra da je u govedarstvu dobra situacija, jer je cena 2,10 do 2,15 evra po kilogramu i, uz subvencije države, može dobro da se zaradi.

- Najviše nerešenih problema je u mlekarstvu, ali rešićemo i to - obećao je Nedimović.

Pogledajte više