TRADICIJA DUGA SKORO POLA VEKA: Održana Pesnička štafeta

Bogoljub Grujić 01. 06. 2021. u 16:36

ZAVRŠNA svečanost tradicionalne, 47. po redu Pesničke štafete, održana je pod otvorenim nebom, na platou ispred zgrade biblioteke u Zrenjaninu, koja je u kontinuitetu, organizuje od 1975. godine i uz Zmajeve dečje igre, jedna je od najstarijih manifestacija za decu.

Foto: Grad Zrenjanin

Po jedinstvenom konceptu, gostujući književnik, ove godine je to bila Nikoleta Novak, koja je upravo objavila roman "Zvali su me". Tokom devet dana posetila je preko  50 škola u srednjem i severnom Banatu i opštini Titel i izabrala 12 pesama za učešće na završnoj svečanosti.

- Zaista je u pitanju doživljaj, videti svu tu decu, mesta, ljude, prirodu, za mene je to bilo potpuno neočekivano i nemam prave reči hvale što sam imala privilegiju da se sa svima družim - istakla je Nikoleta Novak, ne skrivajući oduševljenje zbog velikog truda mališana koji su pisali pesme i muke da se odaberu finalisti.

U konkurenciji nižih razreda osnovnih škola, tri treće nagrade osvojili su Katarina Stojanov, za pesmu "Nebeski vozači", Eljbedin Muja iz Torde, za pesmu "Reciklaža"  i Aleksej Nemešić iz Perleza, za pesmu "Pšenica", dve druge nagrade pripale su Angeli Milošević iz Sečnja,  za pesmu "Melek, pesma o konju" i Vukašinu Miloševiću  iz Međe, za pesmu "Rale i trešnje", dok je prvu nagradu osvojio Dušan Antić iz Zrenjanina, za pesmu "Imati 10".

U konkurenciji viših razreda, treće mesto osvojili su Nina Filipović iz sela Tomaševac, za pesmu "Hvala ti, mama",  Anja Stjepanović iz Lukićeva, za pesmu "Virus" i Predrag Glušac iz Banatskog Karađorđeva, za pesmu "Po mišljenju psihologa", druga nagrada pripala je Sanji Pešut iz Sečnja, za pesmu "Ljudi koji ne vole kišu" i Milici Šujica iz Česterega, za pesmu "Vrisak", dok je najuspešnija bila Anđela Đerđov iz mesta Radojevo, za pesmu "Jabuka".

Pogledajte više