BICIKLOM DONEO 10.000 EVRA ZA VRTIĆ: Italijan Volfango Pođi u humanoj misiji od Firence do Vajske

Z. Rajić

31. 05. 2021. u 07:23

ITALIJAN Volfango Pođi prešao je biciklom 1.200 kilometara od Firence do sela Vajska u vojvođanskoj opštini Bač, gde je uručio donaciju od 10.000 evra za otvaranje dečjeg vrtića.

Foto Fondacija Novaka Đokovića

Volfango se akcijom "Biciklom do znanja" priključio kampanji "Sezona darivanja" Fondacije Novaka Đokovića za otvaranje vrtića u selima Vajska i Ljubiš.

Humani Italijan, koji je srpski zet, prikupio je donaciju zahvaljujući svojoj porodici, prijateljima i kolegama. Putovao je biciklom osam dana kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju da bi obradovao mališane u Vajskoj.

RADOST Pođi sa najmlađima iz Vajske, Foto Fondacija Novaka Đokovića

- Odlučio sam da pružim pomoć za Vajsku, jer me je podsetila na selo Portiko di Romanja, gde sam tokom detinjstva proveo mnoga leta. S obzirom na to da je moja porodica spoj različitih kultura i da imam prijatelje iz celog sveta, posebno sam prepoznao neophodnost otvaranja vrtića u multikulturnoj zajednici, kakva je Vajska - rekao je Volfango.

NEUGASIVA ŽELjA DA POMAŽE

VOLFANGO se od 2016. takmiči u triatlonu (plivanje, vožnja bicikla i trčanje), a od tada je povezana i njegova strast za biciklizmom sa humanitarnim radom. Njegova sestra je iznenada obolela od multiple skleroze, što je u njemu, kako kaže, probudilo neugasivu želju da pomaže.

Njegov stariji sin Janik je išao u vrtić u Beogradu i, kako kaže Volfango, "to je bilo fantastično iskustvo, jer je predškolsko obrazovanje u Srbiji drugačije nego u Italiji, zato što pruža mnogo više aktivnosti za decu".

U Vajskoj su ga dočekali predstavnici Fondacije Novaka Đokovića, direktorka PU "Kolibri" Ana Boškić i zamenica predsednika opštine Bač Marina Balaban. Najviše se oduševio što su ga deca iz vrtića vrlo brzo prihvatila kao svog prijatelja.

- Kad sam video svu tu decu, koja su mi se obradovala, srce mi je bilo puno. Osećam se ispunjeno, jer sam ostavio trag u životima ljudi jednog malog srpskog sela - izjavio je Volfango.

Posebno ponosnim učinile su ga reči majke jednog dečaka iz Vajske, koja ga je obavestila da je njen sin, inspirisan njegovim podvigom, naučio da vozi bicikl kako bi i on jednog dana mogao nekom da pomogne.
 

Pogledajte više