DA VESTI SVIMA BUDU DOSTUPNE: Novi Sad i Beograd zajednički u podršci osobama sa invaliditetom

Z. GRUMIĆ

29. 05. 2021. u 11:00

GRADOVI Beograd i Novi Sad kao i beogradske opštine Savski cenac i Vračar uspešno su ostvarili međuopštinski projekat unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, koji su finansijski podržali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Vlada Švajcarske.

Foto Z. Grumić

Rezultati lane realizovanog projekta "Uspostavljanje međuopštinske saradnje u cilju osnivanja servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji", vrednog 20.710 švajcarskih franaka, predstavljeni su juče u Novom Sadu tokom posete gostiju iz glavnog grada.

- Cilj nam je bio da uvedemo novi servis podrške za osobe sa invaliditetom, kojim se povećava dostupnost informacija korišćenjem novih informacionih i komunikacionih tehnologija. Tokom prošle godine razmenjivali smo znanja i iskustva dobre prakse radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom - istakla je Ljiljana Koković, savetnica novosadskog gradonačelnika.

APLIKACIJA ZA INFORMACIJE

KAO rezultat međuopštinske saradnje nastala je aplikacija za mobilne telefone sa servisnim informacijama poput isključenja vode i struje, izmena linija gradskog prevoza i druge. - Ti podaci nalaze se na jednom mestu i pristupačni su svima, a dostupni su takođe kao zvučne informacije i one na znakovnom jeziku - rekao je Darko Milenković, član Opštinskog veća Vračara, napominjući da aplikacija može biti preuzeta u "Gugl-plej" prodavnici.

Na taj način je, kako je dodala Kokovićeva, realizovano niz edukacija za osposobljavanje tumača na znakovnom jeziku i pokrenuta mobilna aplikacija "Info za sve" sa servisnim informacija i fejsbuk-stranica podrške u mobilnosti i komunikaciji. Vladimir Pavlović, član Opštinskog veća Savskog venca, naglasio je da je uklanjanje svih prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, prioritet saradnje u okviru tog projekta, kao i u budućim projektima.

Servis gosti i novi štampač u Kancelariji za osobe sa invaliditetom, Foto Z. Grumić

U prisustvu gostiju iz Beograda Gradu Novom Sadu je, u prostorijama Kancelarije za osobe sa invaliditetom, predat na upotrebu štampač na Brajevom pismu, na kojem će biti štampani materijali sa važnim informacijama, kako bi bili dostupni slepim i slabovidim osobama.
Odštampan je i prisutnima pročitan prvi tekst na novom štampaču "Dobro došli u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture".

Pogledajte više