NEPOŠTOVANJE PREDAKA: Vandali ukrali zastave i oštetili jarbole

Igor Mitić 28. 05. 2021. u 12:13

NEPOZNATI počinioci su pod okriljem noći ukrali zastave i oštetili mehanizme za njihovo podizanje na oba jarbola pored spomenika braniocima, kod mosta na Južnoj Moravi, na ulazu u vlasotinačku opštinu. Slučaj je prijavljen policiji. Obavešteno je tužilaštvo i pokrenuta je istraga.

Foto: OU Vlasotince

Predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca ratnika ratova od 1912. do 1918. godine, koji su nedavno na tom mestu postavili jarbole sa zastavama Srbije i Vlasotinca kao i reflektore za osvetljenje spomenika, najoštrije su osudili ovaj incident.

- Taj vandalski čin nas je sve razočarao, ali nas nije obeshrabrio da nastavimo da štitimo tradiciju predaka i nacionalnu istoriju. Prilikom obilaska lokacije naišli smo i na kabasti otpad u blizini spomenika. Neka je na savest ljudima koji to čine – kazao je Srba Takić, sekretar Udruženja koje je, iza spomenika, zasadalo četiri jasena, a planiralo je postavljanje kanti za smeće i molerske radove na zaštiti spomen obeležja.

Popravku jarbola i postavljanje novih zastava na ulazu na teritoriju Vlasotinca finansiraće lokalna samouprava. Oštećeno spomen obeležje podignuto je 1927. godine u znak sećanja na 49 srpskih vojnika koji su izgubili živote braneći most na Južnoj Moravi 1915. godine.

Pogledajte više