ZRENJANIN DOMAĆIN NACIONALNIH IGARA: Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!

B.Grujić

26. 05. 2021. u 13:41

PROJEKAT ,,Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!" koji su u septembru 2018. godine i započele Specijalna Olimpijada Srbije i grčka Fondacija "Stavros Niarkos", u saradnji sa 12 gradova, među kojima su osim Zrenjanina,Beograd, Novi Sad, Pančevo, Jabuka, Čačak, Kruševac, Kragujevac, Niš, Pirot, Vranje i Leskovac, u zrenjaninskoj osnovnoj školi Žarko Zrenjanin, imao je finalni ivent, uz učešće direktora Specijalne Olimpijade Srbije Aleksandra Stanojevića, brojnih sportista iz pomenutih gradova i gradonačelnika Zrenjanina, Sime Salapure.

Foto: grad Zrenjanin

Cilj projekta bio je da se poveća broj škola, učenika i nastavnika uključenih u Specijalnu Olimpijadu Srbije, kao i razvoj novih inkluzivnih sportova, kao što su boćanje, Stoni tenis i odbojka, uz plan da iz svakog grada bude uključeno po šest škola škola koje će u toku trogodišnjeg projekta sarađivati sa Specijalnom školom i lokalnim klubom za decu i omladinu sa posebnim potrebama iz svoje zajednice. 

- Tokom protekl tri godine u projekat je uključeno 110 škola sa kojima smo potpisali memorandum o saradnji, kojom je sportistima  omogućeno da koriste prostorije za vežbanje redovnih škola tokom trajanja projekta - naglasio je Aleksandar Stanojević, uz informaciju da su u svakom gradu sastavljeni inkluzivni timovi koji u svom sastavu imaju deset sportista Specijalne Olimpijade Srbije, osobe sa intelektualnim poteškoćama i deset učenika iz redovnih škola, koji su zajedno trenirali i spremali se za lokalna takmičenja u njihovim sredinama.

Zrenjaninska osnovna škola bila je bila domaćin jednog od tri završna događaja ovog projekta i ugostila sportiste iz Novog Sada, Jabuke i Beograda, koji su se nadmetali u odbojci i stonom tenisu.

Inače, grčka Fondacija Stavros Niarkos, osnovana 1996. godine, osim stipendija koje dodeljuje u oblasti obrazovanja, umetnosti i kulture, zdravstva i medicine i socijalne zaštite, finasira i druge organizacije i projekte od koji je i ,,Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!"

ZRENjANIN DOMAĆIN

Sa oreolo Evropski grad sporta 2021 godine, grad Zrenjanin će, kako je istakao gradonačelnik Salapura, biti domaćin Nacionalnih igara Specijalne Olimpijade, koje će se održati početkom juna, uz učešće blizu 300 sportista sa smetnjama u razvoju.

Pogledajte više