SEĆANJE NA ŽRTVE SA MOSTA: Varvarin spreman da 30. maja obeleži najtužniji dan u svojoj istoriji

S. BABOVIĆ

26. 05. 2021. u 08:45

VARVARIN se priprema da 30. maja obeleži najtužniji dan za ovu opštinu u istoriji postojanja: 22. godišnjicu stradanja 10 nevinih civila koji su poginuli u NATO bombardovanju mosta na Velikoj Moravi.

Foto S. Babović

U lokalnoj samoupravi navode da će se godišnjica - usled pandemije - obeležiti u manjem obimu, ali su glavni događaji ostali nepromenjeni: sveta liturgija služiće se u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u 8 sati, a pomen žrtvama kod spomen-obeležja pored mosta tačno u podne. Učenik generacije Srednje škole spustiće venac sa mosta u reku...

TRADICIJA Detalj sa lanjskog parastosa, Foto S. Babović

Foto S. Babović

Da se ne zaboravi, u masakru koji se dogodio pre 22 godine je stradalo desetoro, a povređeno 30 ljudi. Most je reketiran u dva navrata, u danu kada je Varvarin prosavljao Svetu Trojicu i kada je u blizini mosta - udaljenog samo 200 metara od pijace i oko 120 od crkve - bilo više od hiljadu meštana i njihovih gostiju.

Na mostu su stradali talentovana učenica Matematičke gimnazije u Beogradu Sanja Milenković (15), sveštenik Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Zoran Marinković (33), Ratobor Simonović (38), Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tola Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68).

Nemački advokati su od 2001, vodili sudsku bitku u ime porodica žrtava i preživelih. I, Osnovni sud u Bonu, Viši sud u Kelnu, Savezni sud u Karlsrueu i Ustavni sud Nemačke su doneli odluku o odbacivanju tužbe!

Pogledajte više