PODSTREK ZA BUDUĆE USPEHE: Danas u zgradi Pokrajinske Vlade uručeni ugovori o stipendiranju talentovanih sportista

S.B.

24. 05. 2021. u 17:26

- STIPENDIJA mi mnogo znači, kao potvrda da su moji rezultati i uložen rad i trud zapaženi, ali i kao podstrek za ubuduće, jer ću sada moći da učestvujem na turnirima na koje ranije nisam putovala. To ističe Jovana Srdanović (18) šahistkinja iz Grocke, jedna od 59 mladih talentovanih sportista koji su danas u zgradi Pokrajinske Vlade potpisali ugovore o stipendiranju.

Foto: Arhiva "Novosti"

Reč je o programu „Sportski talenti Vojvodine“, za 59 perspektivnih i talentovanih sportista uzrasta od 14 do 20 godina iz 30 sportskih grana, za čije usavršavanje je iz budžeta namenjeno 10 miliona dinara.

 - Takmičim za dva šahovska kluba, „Jugović“ u Kaću i ŠK „Beograd“ a svakodnevno za šahovskom tablom provodim više od pet časova trenirajući na „64 polja“ - kaže Srdanovićeva, inače odlična učenica završnog razreda prirodno- matematičke gimnazije u Grockoj, višestruka  prvakinja Srbije u šahu u konkurenciji kadetkinja i omladinki, koja je 2018. godine na Svetskom prvenstvu Grčkoj, za takmičare do 16 godina, osvojila četvrto mesto.

Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, koji je mladim sportistima uručio ugovore o stipendiranju, naglasio je da je reč o talentima koji su dokazani sjajnim rezultatima.

- Zaslužuju sve čestitke za uspehe ali i za upornost da istraju i prevaziđu brojne izazove i prepreke. To je okosnica budućnosti našeg sporta, kojoj je neophodno da zadrži motivaciju i elan. Mi smo zemlja vrhunskih sportista i svakako ćemo nastaviti da ulažemo u sportske talente – istakao je Basta.

Radmila Tominjak (18), stonoteniserka šampiona Srbije, STK „Novi Sad“, pored dve titule državnog prvaka ima osvojene medalje na evropskim i balkanskim prvenstvima.

- Tek sam na početku karijere, iako stoni tenis treniram već 12 godina i planiram još dugo da igram. Stipendija mi mnogo znači posebno po pitanju učešća na turnirima - rekla je Radmila.

Zoran Ludoški (15) teniser zrenjaninskog TK „Galeb 1890“,  prošlogodišnji prvak Srbije u konkurenciji takmičara do 14 godina, sada, iako petnaestogodišnjak, osvojio je srebro na državnom prvenstvu do 16 godina i bronzi u konkurenciji do 18 godina.

- Mnogo mi znači stipendija za treninge i pripreme a posebno za nastupe na međunarodnim turnirima- kaže Ludoški.

Pogledajte više