BIOLOŠKI TRETMANI IZ HELIKOPTERA I AMFIBIJA: Na teritoriji Novog Sada počela borba sa komarcima

Lj. P. 24. 05. 2021. u 19:39

MINULOG vikenda i prvog dana ove nedelje novosadska „Ciklonizacija“ je izvela prve ovogodišnje tretmane protiv ruralnih ili rečnih komaraca na teritoriji Grada Novog i opština Beočin i Sremski Karlovci, a reč je o biološkom tretmanu ledenim bti granulama protiv larvi ove vrste komaraca, koji su izvedeni iz helikoptera i amfibija.

Foto: Ciklonizacija

- Već nedeljama pratimo kretanje vodostaja Dunava i drugih reka – kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose s javnošču u „Ciklonizaciji“, dodajući da je u proteklom periodu bio porast vodostaja i punjenje izliva koji su izvorište komaraca. - Tretmanima je prethodio monitoring na celom toku Dunava kroz teritoriju Novog Sada i okolnih opština. Na osnovu rezultata monitoringa, naše ekipe su izvele tretman, a ako bude bilo potrebe tretmani će biti ponovljeni.

Inače, ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca startovala je u punom obimu pre više od dve nedelje, a larvicidno su tretirana i sva izvorišta kućnih komaraca na kanalima i barama na celoj teritoriji Grada Novog Sada.

Uzimajući u obzir da je „Ciklonizacija“ još 2018. godine u Novom Sadu otkrila odrasle jedinske auzijskog tigrastog komarca, a da je prošlih sezona detektovala i širenje ove invazivne vrste, zato će i ove sezone, kako napominje Aćimović, uz standardnu borbu sa rečnim i kućnim komarcima, poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca.

- Takođe, vodeći računa o zdravlju građana i uvažavajući činjenicu da je u našoj zemlji od 2012. godine i zvanično registrovana zaraženost komaraca virusom Zapadnog Nila, Novi Sad je prvi od gradova počeo da izdvaja resurse za kontinuirano praćenje brojnosti i zaraženosti komaraca tokom cele sezone i na teritoriji celog grada – ističe Aćimović. - Na našem području dominantni prenosioci ove bolesti su urbani, ili kućni komarci, a pretpostavlja se da može da je prenese i azijski tigrasti komarac. Zato će „Ciklonizacija“, u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine i ove sezone redovno slati uzorke komaraca na analizu.

Pogledajte više